Nacionalni savet Slovaka traži od vlade da pomogne RTV-u

Egzistencija manjinskih redakcija na RTV-u je ugrožena

12. sep 2013

Nacionalni savet Slovaka, Asocijacija slovačkih novinara i Asocijacija slovačkih lokalnih medija zatražili su danas od Vlade Srbije da hitno pronađe način kako da pomogne Radio-televiziji Vojvodine (RTV) i ocenili da je loša finansijska situacija u RTV-u posledica „dvostrukih standarda“ koje republičko rukovodstvo primenjuje u slučaju dva javna servisa.

„Egzistencija manjinskih redakcija na RTV-u je ugrožena i može dovesti do opadanja nivoa kvaliteta informisanja na manjinskim jezicima i na kraju će, po najgorem mogućem scenariju, dovesti i do redukovanja ovih programa, što bi predstavljalo direktno kršenje nasleđenih prava nacionalnih manjina“, piše u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je RTV zaštitnik nacionalnog, jezičkog i kulturnog identiteta manjinskih zajednica koje žive na teritoriji Vojvodine. „I zato ne postoji nijedan drugi put osim puta očuvanja Javnog medijskog servisa Vojvodine“, navodi se u saopštenju.

Nacionalni savet i novinarske i medijske asocijacije poručile su da je Ustavom Srbije garantovano pravo manjina na informisanje, kao i obaveza da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

Dodali su da je postojanje RTV-a garantovano i Zakonom o radio-difuziji, a da su prava manjina garantovana Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i međunarodnim dokumentima, poput Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i Evropska povelja o očuvanju manjinskih jezika i nasleđenih prava.

U saopštenju se ocenjuje da budžetsko finansiranje RTV-a i Radio-televizije Srbije može biti samo privremeno rešenje složenog problema i zahteva hitno usvajanje medijskih zakona, kojima će se urediti dugoročna strategija finansiranja javnih servisa, bez uticaja države na njih.

Nacionalni savet i novinarske i medijske asocijacije podsetile su da RTV emituje program na deset jezika, ali je jedini javni servis u Evropi koji nema svoju zgradu, odgovarajuću opremu za emitovanje i adekvatne tehničko-tehnološke uslove za rad.

„Čak i uprkos tome, Javni servis Vojvodine je u poslednje vreme zabeležio značajno povećanu gledanost“, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga