Nacionalni savet Slovaka obeležio deceniju od osnivanja

"Ne treba većinski narod da odlučuje o tome šta je nacionalnim zajednicama važno"

02. avg 2013

Nacionalni savet slovačke nacionalne zajednice danas je obeležio deset godina rada a povodom tog jubileja dodeljene su nagrade i priznanja, a održana je i svečana sednica Nacionalnog saveta.

Predsednica Saveta Ana Tomanova-Makanova predstavila je rezultate desetogodišnjeg rada i istakla da je Savet pokrenuo 41 obrazovnu instituciju, 79 slovačkih kulturnih institucija, organizacija i udruženja, 11 medija, te da u oblasti službene upotrebe jezika i pisma sarađuje sa 11 opština u kojima se slovački jezik koristi službeno.

„Ovo je prilika da se zapitamo u kojoj meri je Nacionalni savet promenio život Slovaka u Srbiji, koliko smo doprineli jačanju narodne svesti i kvalitetnijem funkcionisanju našeg društva u oblasti ljudskih prava u koja spadaju i prava pripadnika nacionalnih manjina“, rekla je Tomanova Makanova tokom proslave.

Ona je dodelila nagrade Nacionalnog saveta koje su, između ostalih, dobili i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ministar prosvete Srbije Žarko Obradović.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da nacionalne zajednice same na najbolji način mogu da definišu svoj interes u oblastima obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma i kulture.

„Ne treba većinski narod da odlučuje o tome šta je nacionalnim zajednicama važno. Odnos prema nacionalnim zajednicama je slika većinskog naroda, njegove civilizovanosti, nivoa kulture i svesti o tome da se bogatstvo nalazi u različitostima“, rekao je Pajtić.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je da slovačka zajednica čini mnogo na unapređenju kvaliteta života u Srbiji i Vojvodini, jer „pravo na nacionalnu, versku i drugu različitost rađa dobru osnovu i za poštovanje drugačijeg mišljenja“.

Među dobitnicima nagrada je i predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Tamaš Korhec, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, kao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Priznanja su dodeljena i Kancelariji za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, Kancelariji zaštitnika građana Srbije, Pokrajinskom ombudsmanu i mnogim drugim institucijama koje su doprinele boljem položaju slovačke zajednice.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Vlade Slovačke, verskih zajednica, institucija kulture, a upriličen je i kulturno-umetnički program.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga