Nacionalni savet: Ponoviti prijemni na Pravnom fakultetu

Umesto prijemnog na mađarskom jeziku, kandidati polagali prijemni iz srpskog - na mađarskom jeziku?!

05. jula 2012

Nacionalni savet Mađara zatražio je da se prijemni ispit na novosadskom Pravnom fakultetu ponovi, jer kandidatima mađarske nacionalnosti nije omogućeno da polažu prijemni iz predmeta mađarski jezik i književnost.

Nacionalni savet je u saopštenju za javnost naveo da su ga roditelji kandidata obavestili da, pored ispita iz istorije, nisu polagali prijemni ispit iz svog maternjeg jezika i književnosti, nego iz srpskog jezika i književnosti, i to na mađarskom jeziku.

Savet je ocenio da je reč o protivpravnom postupku i zatražio da se kandidatima za upis omogući da ponovo polažu prijemni ispit iz predmeta mađarski jezik i književnost, a ne iz predmeta srpski jezik i književnost.

Dodaje se da su rezultati kandidata mađarske nacionalnosti iz predmeta srpski jezik i književnost zbog toga „katastrofalni”, pa tako nijedan od njih nije uspeo da se plasira u upisnu kvotu koja se finansira iz budžeta.

Nacionalni savet je naveo da je ovo lišavanje prava doživeo „kao grom iz vedra neba”, budući da od 2001. godine i na Pravnom fakultetu oni koji su srednju školu pohađali na mađarskom jeziku imaju pravo da polažu prijemni ispit iz mađarskog jezika i književnosti na svom maternjem jeziku.

Teško je zamislivo da se učenik koji je 12 godina učio mađarski jezik i književnost izjednači sa onim koji je istovremeno učio srpski jezik i književnost, naveo je Nacionalni savet.

Dodaje se da Pravni fakultet o ovoj promeni nije obavestio ni javnost, ni kandidate, kao ni nacionalni savet koji je organizovao pripreme za prijemne ispite na osnovu zadataka koji su pisani na mađarskom jeziku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga