Nacionalni investicioni plan: VOJVODINA PONOVO KRATKIH RUKAVA

Vlada Vojvodine ponovila je danas zahtev da Vojvodina dobije više novca iz Nacionalnog investicionog plana (NIP).
Od…

23. feb 2010

Izvršno veće VojvodineVlada Vojvodine ponovila je danas zahtev da Vojvodina dobije više novca iz Nacionalnog investicionog plana (NIP).
Od Ministarstvu za NIP zatraženo je da Vladi Srbije predloži izmenu odluke o raspodeli sredstava za realizaciju projekata za 2010. godinu, kako bi se obezbedilo više sredstava za projekte iz pokrajine.
U saopštenju sa sednice vojvođanske vlade navodi se da je od ukupnog broja prihvaćenih projekata u okviru NIP-a, svega 3,34 odsto iz pokrajine, odnosno da je svega 1,83 odsto ukupnih sredstava iz NIP-a opredeljeno za Vojvodinu.
Ocenjeno je da je Vojvodina ostala uskraćena sa veći iznos novca iz NIP-a jer Ministarstvo za NIP nije poštovalo Uredbu o postupku po kome se biraju projekti i postupak po kome se NIP sprovodi, kao ni Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.
Vlada Srbije je na sednici održanoj 18. februara donela odluku o raspodeli i korišćenju sredstava za realizaciju projekata NIP-a, u ukupnom iznosu većem od 26 milijardi dinara, a novac je raspoređen na 389 projekata.
Vlada Vojvodine je ukazala da je iz Vojvodine samo 13 projekata koji će se finansirati iz NIP-a, prema zahtevima lokalnih samouprava koje su se prijavile na konkurs Ministarstva za NIP, koji je bio otvoren od 1. avgusta do 10. oktobra 2009. godine.
Ministarstvo za NIP je ove nedelje saopštilo da vrednost projekata koji će se finansirati u Vojvodini iznosi oko 20 odsto ukupnog budžeta NIP-a i da je među tih 20 projekata i izgradnja deonice Koridora 10 Horgoš-Novi Sad, vredna četiri milijarde dinara.
Vlada Vojvodine je istakla da nema osnova da se četiri milijarde dinara projektuje kao budžetska obaveza Ministarstva za NIP, jer su ta sredstva već predviđena u okviru Ustavom garantovanih sredstava za budžet Vojvodine.
Predloženo je da Ministarstvo za NIP pokrene postupak izmene odluke o raspodeli i korišćenju sredstava za realizaciju projekata NIP-a, utvrđenih Zakonom o budžetu Srbije za 2010. godinu, i iz nje izostavi stavku u iznosu od četiri milijarde dinara za Koridor 10.
Pokrajinska vlada je predložila i da se u NIP uključi 28 projekata iz Vojvodine, u ukupnom iznosu od 3,88 milijardi dinara, koje su lokalne samouprave blagovremeno prijavile na konkurs.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga