Na ulicama Novog Sada prvi gasni autobusi

Prema rečima direktora Branislava Bogaroškog, kupovinom šest autobusa na komprimovani prirodni gas JGSP Novi Sad će unaprediti kvalitet gradskog prevoza, ekonomičnost poslovanja i doprineti očuvanju životne sredine

06. jul 2011

Javno gradsko saobraćajno preduzeće (JGSP) Novi Sad svečano je danas pustilo u rad gasnu punionicu i šest solo autobusa na gas kompanije Solaris- bus.
Direktor JGSP Novi Sad Branislav Bogaroški rekao je da je gradski prevoznik želeo da u godini kada obeležava prvih 100 godina postojanja, uvode novine u sistem gradskog prevoza, po uzoru na evropske i svetske metropole.
Prema njegovim rečima, kupovinom šest autobusa na komprimovani prirodni gas JGSP Novi Sad će unaprediti kvalitet gradskog prevoza, ekonomičnost poslovanja i doprineti očuvanju životne sredine.
„Smatra se da će prirodni gas biti pogonsko gorivo 21. veka i zato je želja JGSP Novi Sad da u svoj novi vek krene sa novim autobusima, novim kvalitetom usluge i na društveno odgovoran način“, rekao je Bogaroški.
U poređenju sa klasičnim tečnim gorivom prirodni gas prilikom sagorevanja daje od 90 do 97 odsto manje ugljenmonoksida, 25 odsto manje ugljendioksida i smanjuje emisiju azotnih oksida do 60 odsto.
Pri radu vozila na prirodni gas vozila proizvode mnogo manje buke nego vozila pogonjena na klasično tečno gorivo.
Autobusi koji od danas saobraćaju u Novom Sadu su klimatizovani i imaju ugrađenu platformu koja olakšava ulazak osoba sa invaliditetom i majki sa dečjim kolicima.
Odlukom Evropske unije do 2020. godine 20 odsto od ukupnog broja vozila treba da koristi prirodan gas kao pogonsko gorivo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga