Na traktoru 800 kilometara i 22 predstave

"Tanjasinhaz" je putujuće pozorište, jedino te vrste u Srbiji, ali jedinstveno i u celoj Evropi, koje po vojvođanskim selima organizuje predstave na poljanama i livadama za publiku koja retko ima priliku da posećuje pravo pozorište

08. jul 2013

Ansambl putujućeg salaškog pozorista „Tanjasinhaz“ počeo je u vojvođanskom mestu Kavilu, kod Bačke Topole, pripremu nove predstave pod nazivom „Prorok Ilija“, koja će tokom letnjih meseci biti prikazana u više od 20 mesta širom Vojvodine i Mađarske.

„Tanjasinhaz“ je putujuće pozorište, jedino te vrste u Srbiji, ali jedinstveno i u celoj Evropi, koje po vojvođanskim selima organizuje predstave na poljanama i livadama za publiku koja retko ima priliku da posećuje pravo pozorište.

Predstava „Prorok Ilija“ je komad savremenog poljskog pisca Tadeusa Slobodianjeka, dramatizaciju za salaško pozorište uradila je dramatruškinja Kata Đarmati, a režiju ove godine potpisuje Gabor Nađpal iz Budimpešte.

Nađpal rekao je agenciji Beta da je priča „pomalo bajkovita, pomalo realistična“, te da se radi o nekoliko ljudi iz malog sela u kojem se pojavljuje prorok Ilija koji najavljuje drugi dolazak Hrista.

„Priča se zasniva na lažnom proroku, odnosno na mračnoj strani ljudskog roda u duhovnom smislu, na sujeverju, praznoverju i povodljivosti, kao i njihovim posledicama“, rekao je Nađpal.

On je kazao da ipak, bez obzira na mračnu stranu predstave, ona ima veoma pozitivnu poruku, jer se u konačnici sve svodi na ljubav u hrišćansom smislu, koja ljude prosvetljuje i „vraća na pravi put“.

„Iako likovi prolaze kroz razne teškoće, na kraju se sve dobro završi. Poruka je ta da izgleda svi treba da prođemo kroz neki naš „mali pakao“ da bismo postali čistiji i bolji ljudi“, dodao je Nađpal.

Ovogodišnja „turneja na traktorima“ ovog neobičnog ansambla biće uveličana gostujućom predstavom pozorišta „Deska“ iz Mađarske pod nazivom „Viseće konjske noge“ mađarskog pisca Žolta Požgaija u režiji Ištvana Šerešplesača.

Obe predstave gostovaće i u Srbiji i u Mađarskoj, a izvodiće se na mađarskom jeziku sa titlovima na srpskom. Saradnja i gostovanje rezultat su IPA projekta „Na daskama sveta bez granica“.

Premijera obe predstave zakazana je za 27. jul u Kavilu, a potom će glumci, među kojima su studenti glume na mađarskom jeziku Akademije umetnosti u Novom Sadu, krenuti na turneju traktorom i preći 800 kilometara iz mesta u mesto.

Uz premijeru je izložba fotografija 15 mladih fotografa koji su proveli 24 sata sa glumcima u kampu Kavilo i zabeležili jedan radni dan ove putujuće pozorišne skupine.

Predsednik „Tanjasinhaza“ Atila Mađar rekao je da je ideja o gostovanju fotografa u Kavilu želja da se pozorište poveže sa ostalim umetnostima i umetnicima, te da je u planu da narednih godina saradnja bude proširena i na likovne stvaraoce, vajare i slično.

„Salašarsko pozorište“ osnovano je 1978. godine sa zadatkom da igra popularne predstave u malim mestima gde pozorište ne postoji i do sada je odigralo više od 700 predstava.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga