Na stubu srama zbog korupcije

Nekoliko članica EU spada među najmanje korumpirane na svetu, pri čemu je Danska na prvom mestu, na listi globalne agencije Transperensi Internešenel.

07. jun 2011

Evropska komisija objavila je planove za suzbijanje korupcije i upozorila da će objelodaniti imena zemalja članica koje ne uspevaju da spreče tu zloupotrebu, čija je godišnja cena za poreske obveznike EU procenjena na 120 milijardi evra.
Optužujući vlade pojedinih članica EU da problem korupcije ne uzimaju dovoljno ozbiljno, izvršno telo Evropske unije ističe da bi izveštaj u kojem je ocenjen odgovor svake od članica vezan za korupciju trebalo da ih primora na akciju, prenosi Rojters.
„Jasno je da ne postoji dovoljna odlučnost među političarima i kreatorima politike za borbu protiv tih prestupa“, rekla je u ponedeljak poverenik EU za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom.
„Imenovanjem i sramoćenjem … možemo mnogo postići“, rekla je ona.
Nekoliko članica EU spada među najmanje korumpirane na svetu, pri čemu je Danska na prvom mestu, na listi globalne agencije Transperensi Internešenel.
Ostale članice, međutim, zaostaju, a skandali s korupcijom podstakli su nezadovoljstvo javnosti zbog strogih fiskalnih mera koje se poduzimaju širom evro zone, radi smanjenja duga i otklanjanja ekonomske krize.
Takvi skandali su poslednjih godina izbili u Francuskoj i Italiji, a ulasku Rumunije i Bugarske u šengensku zonu, četiri godine posle učlanjenja u EU, protive se Francuska i Nemačka, zbog korupcije.
U Grčkoj javnost okrivljuje korupciju u državnoj administraciji za dovođenje domaće ekonomije na rub kolapsa, preneo je Radio Slobodna Evropa.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga