Na skupu „Pravda za Davida“ u Banjaluci i opozicija u RS

Predstavnici opozicije izjavili su da traže ponavljanje izbora rekavši da oni neće ući u parlamente, jer su izbori kriminalizovani i pokradeni

13. okt 2018

Na banjalučkom Trgu Krajine u subotu je održan 201. skup građana „Pravda za Davida“, a potom su se okupljenim građanima obratili predstavnici opozicije koji su naveli da traže ponavljanje izbora jer su izbori 7. oktobra pokradeni.

Na trgu, na kako je rečeno, narodnom protestu, okupilo se oko 2.000 ljudi.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, pozvao je Vukotu Govedaricu, opozicionog kandidata za predsednika RS da „dođe među narod da se bori, jer je on predsednik koga su pokrali na izborima“.

Dragičević je podsetio da je opozicionim predstavnicima ranije govorio da ne izlaze na izbore, jer oni neće biti ni fer ni demokratski.

On je ponovio da su njegovog sina ubili pripadnici MUP RS i da tužilaštvo i vrh vlasti više od šest meseci pokušavaju da zataškaju zločin.

Predstavnici opozicije, među kojima je bio lider PDP Branislav Borenović i neki od kandidata njegove stranke koji su 7. oktobra osvojili mandate u Narodnoj skupštini BiH i parlamentu RS, kao i predstavnici SDS i NDP, izjavili su da traže ponavljanje izbora rekavši da oni neće ući u parlamente, jer su izbori kriminalizovani i pokradeni.

Upozorili su sve kandidate iz opozicije koji pristanu da uđu u parlament ili stupe u koaliciju sa SNSD Milorada Dodika da će ih smatrati izdajnicima vlastitog naroda.

Predstavnici opozicije naglasili su punu podršku Davoru Dragičeviću u njegovoj borbi za istinu i pravdu za njegovog ubijenog sina, najavljujući novi protest sutra u 18 časova.

„Trg Krajine je jedina slobodna teritorija i ovde moramo da postavimo i pitanje opoziciji – šta radite ljudi, za koga se borite, za mandate ili za narod. Ne može se čekati još četiri godine. Svi iz opozicije koji su osvojili mandate da u roku od 24 sata dođu ovde i pokažu da li se bore za narod ili za mandate“, rekao je predstavnik organizacije ReStart Stefan Blagić.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt slučajna, a tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Porodica mladića tvrdi da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i režirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića pronađen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko veštačenje u Beogradu i u Austriji pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi „Pravda za Davida“, na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga