Na skupu Pravda za Davida oko 40.000 ljudi

Davor Dragičević imenovao naručioce i nalogodavce ubistva sina

05. okt 2018

Oko 40.000 ljudi prisustvovalo je večeras na Trgu Krajine u Banjaluci poslednjem velikom skupu „Pravda za Davida“, na kojem je otac ubijenog 21-godišnjeg Davida Dragičevića rekao da su njegovog sina „ubili pripadnici Interventne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske“.

Početak skupa kasnio je gotovo dva sata, jer je policija blokirala prilaze Banjaluci i zaustavljala automobile i vozila koja su se uputila ka tom gradu, a mnogi su vraćeni u mesta iz kojih su krenuli.

U celom gradu bile su rasporedjene jake policijske snage, a iza Narodne skupštine Republike Srpske i u blizini Trga Krajine bila je stacionirana Specijalna policija sa štitovima.

Davor Dragičević je sa Trga Krajine poručio da „država više neće ubijati decu“.

„Imaćemo predsednika, ali će on biti naš sluga“, naveo je otac ubijenog Davida Dragičevića.

Majka ubijenog Davida, Suzana Radanović poručila je okupljenima da se ono što su doživeli ona i Davor „ne sme ponoviti nijednom roditelju u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini“.

„Ovo je vaša borba, vi se borite za vašu decu. Nama više ne mogu ništa. Nije teško poginuti za svoje dete“, kazala je Radanović.

Skup na Trgu Krajine prošao je bez incidenata, a na samom kraju skupa do bine su stigli opozicioni lideri Vukota Govedarica i Branislav Borenović koji su se pozdravili sa Davorom Dragičevićem.

„Bez politike ne možemo rešiti ubistvo našeg sina“, navela je majka ubijenog mladića.

Okupljanja gradjana na Trgu Krajine traju neprekidno od 26. marta ove godine, a od 20. septembra otac ubijenog mladića danonoćno boravi na trgu.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nadjeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrdjave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je njegova smrt nesrećan slučaj, da bi tužilaštvo kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, da su ga ubili pripadnici MUP RS, kao i da je njegovo ubistvo planirano ranije.

Davor Dragičević imenovao naručioce i nalogodavce ubistva sina

Otac ubijenog mladića Davida Dragičevića večeras je na protestu u Banjaluci imenovao načelnika Uprave za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Darka Ilića za naručioca ubistva njegovog sina, a kao izvršioce interventnu jedinicu policije RS.

„Oteli su ga i držali, na kraju spustili u kanalizaciju. Od dece vam prave narkomane i prostitutke. Ovo je zločinačka država, pretvorili ste MUP u zločinačku narko organizaciju, ubijate decu“, rekao je Davor Dragičević na skupu na Trgu Krajine, na kojem se okupilo više hiljada ljudi.

Dodao je i da je predsednik RS Milorad Dodik „najveći zločinac ovog naroda“, a prozvao je i medjunarodne organizacije navodeći da su u velikoj meri odgovorne za stanje u BiH.

„Od danas više ništa nije isto. Nijedno dete više nećete silovati, oteti i ubiti. Otkriće se ubice, ne samo Davida, već sve ostale dece“, rekao je Dragičević.

Političarima je poručio da, ako žele da budu na pozicijama, treba da služe narodu, a ne da narod njima služi.

Naveo je da sa Trga Krajine 194. dan „od kvazi države i kvazi predsednika kumi i moli istinu i pravdu“, a okupljene je pozvao na mir i dostojanstvo.

„Mi na trgu smo ljudi. Oni su ubice, sa ubicama nema suživota“, naveo je Davor Dragičević.

 

Poslanik u Skupštini RS: Ubistvo Davida Dragičevića organizovao vrh MUP RS

Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo optužio je danas dva visoka funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova RS da su planirali, organizovali i učestvovali u ubistvu 21-godišnjeg Davida Dragičevića i naveo da oni odmah moraju biti uhapšeni.

Šukalo je optužio načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darka Ilića i inspektora u toj Upravi Dubravka Kremenovića i rekao da takve tvrdnje iznosi na osnovu spisa Okružnog tužilaštva Banjaluka o predmetu ubistva Davida Dragičevića koji je dobio „anonimnim putem“.

„Uveren sam, kao i opozicija u RS, da je ubistvo Davida Dragičevića organizovani zločin, a svi dokazi u spisu koji posedujem govore da su počinioci i organizatori ubistva pripadnici MUP RS, sve do najviših funkcionera te institucije“, kazao je Šukalo na konferenciji za novinare.

Dodao je da je, prema tužilačkom spisu u predmetu „Dragičević“, u organizovanju, ubistvu i zataškavanju ubistva Davida Dragičeviča, uz Ilića i Kremenovića učestvovalo više od 30 pripadnika MUP RS.

Šukalo je naveo da tužilac u tom predmetu Dalibor Vrećo i glavni okružni tužilac Želimir Lepir ne rade ništa na hapšenju odgovorih, jer su, kako je naveo, ucenjeni.

„Jedni druge ucenjuju i to je ključni razlog što za šest meseci od ubistva Davida Dragičevića ovaj slučaj nije rešen, iako postoje svi dokazi koji se nalaze u tužilačkom spisu“, kazao je Šukalo.

On smatra da treba da reaguje Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) BiH, koji bi trebalo odmah da pokrene odgovornost tužilaca Vreća i Lepira i glavnog tužioca Republičkog tužilaštva za organizovani kriminal Miodraga Bajića.

Šukalo je takodje upitao ministra policije RS Dragana Lukača zašto ne obavesti javnost ko je i kako prikrivao nelegalnu trgovinu oružja iz RS i prodaju naoružanja pojedinim afričkim zemljama.

Radi se o naoružanju koje je oduzeto gradjanima RS koji nisu imali validne dozvole za posedovanje oružja i koji nisu u postavljenom roku legalizovali posedovanje naoružanja.

Šukalo je naveo da su oni koji su umešani u ubistvo Davida Dragičevića umešani i u nelegalnu trgovinu oružjem, poput vlasnika navodno opljačkane kuće Djordja Radjena i Filipa Ćuluma, kog je David Dragičević, u poruci na društvenoj mreži Instagram pre nestanka, označio odgovornim „ako mu se nešto desi“.

Na novinarsko pitanje da li bi ilegalna trgovina oružjem mogla biti motiv ubistva Davida Dragičevića, Šukalo je odgvorio da „misli da da“.

On je novinarima pokazao i dokument prema kojem je američko državno tužilaštvo 11. septembra uputilo dopis Okružnom tužilaštvu Banjaluka da se od porodice Dragičević zatraži odobrenje o otvaranju naloga pokojnog Davida Dragičevića na društvenim mrežama, s obzirom da je u SAD sedište firmi poput Fejsbuka i Instagrama.

„Okružno tužilaštvo Banjaluka u vezi s tim uopšte nije kontaktiralo porodicu Dragičević. Pitanje je zašto se u celi slučaj uključuje američko pravosudje. Nema dileme da je ovaj slučaj povezan sa mnogim interesnim grupacijama, pa se zbog toga i američko državno tužilaštvo uključilo u ovaj slučaj“, ocenio je Šukalo.

Prema njegovim rečima, kompletan vrh MUP RS i tužioci Lepir, Vrećo i Bajić moraju odmah biti skinuti sa „slučaja Dragičević“ i procesuirani.

„Vrh RS ne dozvoljava da ubistvo Davida Dragičeviča bude rešeno, mada za sve postoje svi dokazi“, rekao je Šukalo i dodao da je u RS posle izbora, u slučaju pobede opozicionog bloka, potrebno sprovesti akciju „sablja“.

 

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga