Na protestu u Novom Sadu održan prvi Novosadski Dnevnik uživo ispred zgrade RTV-a

"Vučiću, tvoje vreme je isteklo"

22. mar 2019

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu priredili su večeras ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV) prvi „Novosadski Dnevnik uživo“.

Ispred zgrade RTV je tokom protesta postavljena bina sa rasvetom, na kojoj je bio transparent „Jedan od pet miliona Novi Sad“, a Dnevnik je vodio novinar Igor Mihaljević.

Mihaljević je poručio da na taj način novinari pokazuju da odbijaju da „pasivno posmatraju srozavanje profesije i demokratije“.

On je najavio da će se u tom „uličnom“ Dnevniku petkom govoriti o najvažnijim zbivanjima u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji, „o kojima RTV i drugi mediji ne izveštavaju“.

Gost Dnevnika bio je bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, student Brajan Brković, odbornik u Skupštini Novog Sada Lazar Runjanin i fotograf Vladimir Vava Jovanović.

Svim gostima Dnevnika postavljeno je pitanje da prokomentarišu presudu Radovanu Karadžiću.

Gosti „uličnog dnevnika“ su poručili da „presuda mora da se poštuje“, te da „svi zločinci treba da odgovaraju imenom i prezimenom“, a pojedini građani su negodovali zbog ove teme iz publike, uz komentar da „nisu došli da protestuju protiv Karadžića, već protiv Vučića“.

Organizatori protesta su ranije ove nedelje zatražili prijem kod rukovodstva RTV, kako bi im predali zahteve demonstranata, uz poruku da je „javni servis vlasništvo građana i da u skladu sa tim treba da izveštava i o građanskim protestima“.

Rukovodstvo je prihvatilo poziv za sastanak i očekuje se da će on biti održan u ponedeljak 25. marta u jutarnjim satima.

Mihaljević je najavio da će svakog petka građani na istom mestu imati prilike da slušaju „slobodni Dnevnik“.

Prethodno je na protestnom okupljanju na Pozorišnom trgu novinar Srđan Škoro pozvao Novosađane da dođu 13. aprila na protest u Beogradu i da „ne odlaze dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne podnese ostavku“.

Škoro je poručio da su protesti građanski i politički, a protest „Jedan od pet miliona“ je „svenarodni“.

„Svi dođite 13. aprila u Beograd i nema razilaženja dok ne postignemo cilj. Vučiću, tvoje vreme je isteklo„, rekao je Škoro.

On je rekao da se ovih dana navršava 20 godina od početka NATO bombardovanja Srbije.

„Dok su građani prebrojavali svoje mrtve i ranjene, Vučić je tada prebrojavao kvadrate stana. Danas, uz pomoć tih istih koji su nas bombardovali, pljačka Srbiju i prodaje vojvođansku zemlju Arapima“, kazao je Škoro.

On je rekao da je za njega „autonomija Vojvodine ona bez lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i republičkog poslanika Marijana Rističevića“.

Glumac Milorad Kapor upitao je vlast u Srbiji zašto još uvek nije utvrđen tačan broj žrtava srpske, albanske i svake druge nacionalnosti koji su stradali od raznih zločinačkih ruku.

Građanima na protestu pridružili su se i studenti Univerzieta u Novom Sadu, koji su na Pozorišni trg došli uzvikujući „Računajte na nas“.

Oni su držali ruke u vazduhu, kao da na njima imaju policijiske lisice, a jedan student je nosio kartonsku maketu testere na kojoj je pisalo „Oborimo trula stabla“.

Građani su nakon govora krenuli u protestnu šetnju, koju su završili performansom ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine.

Nosili su zastave Srbije, a neki od njih i svezane zastave Vojvodine i Srbije, te plavu zastavu na kojoj piše „Novi Sad slobodan grad“, kao i transparent sa natpisom „Zasto ćutiš Novi Sade? Ko je ubio Milovana Ivića-Mikija“.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga