Na jubilarnom FSKI o Milanu Mladenoviću

Deseti Festival srpske kulture u Istri predstavlja bogat program čiju okosnicu čini lik i delo frontmena legendarne grupe Ekatarina Velika

19. apr 2018

Jubilarni, deseti Festival srpske kulture u Istri predstavlja od 19. do 30. aprila bogat program čiju okosnicu čini lik i delo Milana Mladenovića (1958-1994), frontmena legendarne grupe Ekatarina Velika.

Jubilarni FSKI počinje svečano će biti otvoren izložbom „Galerija velikana“ u Srpskom kulturnom centru u Puli, koji je i organizator tog festivala. Postavka obuhvata portrete velikana kojima su posvećena prethodna festivalska izdanja: Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Ive Andrića, Rastka Nemanjića, Desanke Maksimović, Miloša Crnjanskog, Nadežde Petrović, Danila Kiša, Isidore Sekulića i sada Milana Mladenovića, kao i izložbom plakata predhodnih festivala.

U pulskom SKUC-u 20. aprila biće otvorena izložba fotografija “Sećanje na Milana Mladenovića – Kao da je još uvek tu” (PisMejker, Milek & Web gallery od EKV), uz projekciju TV filma “Dečak iz vode” Marka Novičića, u kojem se mogu čuti kako Cane, Koja i drugi muzičari i ličnosti govore o Mladenoviću i EKV, kako je bilo nekad i kakav značaj njegovo delo ima danas. Najavljena je i panel diskusija o Mladenoviću, koju će moderirati Aleksandar Šarčević, a učestvovaće rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, Branimir Lokner i Nenad Marjanović Fric.

U Kinu Valli u Puli biće održana premijera filma “Zarobljeno vreme” Milana Nikodijevića, dokumentarca o Peci Popoviću, dok će u Rok kafeu nastupiti EKV tribute bend Deca iz vode, koji će 21. aprila gostovati i u KuC-u “Lamparna” u Labinu, uz predgrupe Noga Uganda, NeZnam, te Antonio&Sale.

Deca iz vode je bend nastao pre četiri godine u Beogradu sa idejom da se koncertno obeleži sećanje na Mladenovića, EKV i njihov opus. Svi članovi tog benda su iskusni muzičari uključeni u razne druge bendove, a spojila ih je zajednička strast prema EKV. Na repertoaru su najveći hitovi sa svih šest studijskih albuma EKV, kao i njihov debi kao Katarina II, te dva najveća hita iz Milanovog perioda u grupi Šarlo Akrobata.

Za 21. april u SKUC-u u Puli najavljena je i promocija knjige o pop kulturi s kraja 20. veka “Deca srebrne emulzije” Zorana Vujovića, uz projekciju filma “Akademija Republika”. Istog dana u Rok kafeu biće održana promocija knjige “Rock & Roll u kandžama interneta 2” Nenada Jovanovića i koncert benda Stare kuke iz Inđije.

Najavljen je i program tradicionalnih narodnih pesama i igara, u saradnji sa KUD-ovima iz Inđije i gradskim tamburaškim orkestrom pod upravom maestra Ljubinka Lazića. Koncerti će biti održani u Labinu, Rovinju i Poreču, a domaćin tih programa je popularni voditelj Minja Subota.

Od 25. do 30. aprila najavljena je i Revija savremenog srpskog filma u Kinu Valli, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, a obuhvata filmove “Rekvijem za gospođu J.”, “Kozje uši”, “Vetar”, “Afterparty” i “Jesen samuraja”.

Festival će biti zaključen samostalnom izložbom Stojana Đurića, koja će 3. maja biti otvorena u SKUC-u, a biće je moguće obići do 25. maja.

Program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga