Na jesen Asocijacija vojvođanskih opština

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši najavio je danas u Novom Sadu da bi ove jeseni trebalo da bude formirana…

15. jul 2011

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši najavio je danas u Novom Sadu da bi ove jeseni trebalo da bude formirana Asocijacija vojvođanskih gradova i opština, kao vanstranačko dobrovoljno udruženje koje će za cilj imati poboljšanje uslova života u lokalnim samoupravama.

„Pokrenuli smo inicijativu za formiranje asocijacije lokalnih samouprava u Vojvodini, koja neće biti konkurencija sličnim udruženjima u Srbiji, kao što su Stalna konferencija gradova i opština i još neke, već će predstavljati telo kroz koje će stalno teći komunikacija lokalnih funkcionera, a u interesu građana“, istakao je Egereši u izjavi za novinare posle konsultativnog sastanka sa predsednicima više vojvođanskih opština.

Prema njegovim rečima, buduća asocijacija neće biti stranački obojena, već će predstavljati nevladino dobrovoljno udruženje lokalnih samouprava zasnovano na interesima građana na lokalnom nivou.

„Asocijacija gradova i opština će omogućiti i lakši pristup IPA fondovima Evropske unije, jer projekti više lokalnih samouprava imaju veće šanse da dođu do novca od pojedinačnih“, dodao je Egereši.

Prema rečima Živorada Smiljanića, koji je već četiri mandata poslanik u pokrajinskom parlamentu i predsednik Opštine Apatin, asocijacija će biti korisna za sve vojvođanske opštine.

„Takva udruženja postoje u EU, a naš zadatak je da prenesemo pozitivna evropska iskustva i time ubrzamo napredak. Za sada se radi o ideji, koju bi što pre trebalo realizovati“, naglasio je Smiljanić.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga