- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Na izborima u Vojvodini ukupno pet glasačkih listića

Građani Vojvodine će na izborima 6. maja na biračkim mestima imati pred sobom ukupno pet glasačkih  listića, jer će za razliku od građana u ostalim delovima Srbije, koji će glasati na izborima za predsednika Republike, za Skupštinu Srbije i na lokalnim izborima, Vojvođani glasati i za pokrajinski parlament.

Izbori za Skupštinu Vojvodine održavaju se po kombinovanom izbornom sistemu: ukupno 60 od 120 poslanika bira se po proporcionalnom sistemu, a druga polovina se bira po dvokružnom većinskom izbornom sistemu.

Samim tim, pored glasačkih listića za predsedničke republičke i lokalne izbore, Vojvođani će pred sobom imati i dva listića za pokrajinske izbore.

Pokrajinska izborna komisija (PIK) proglasila je ukupno 14 izbornih lista za izbore u Vojvodini po proporcionalnom sistemu.

Kandidati za pokrajinske izbore po većinskom sistemu prijavljivali su se gradskim i opštinskim izbornim komisijama.

Po tom sistemu, onaj kandidat koji u prvom krugu izbora osvoji vise od 50 odsto glasova, postaće pokrajinski poslanik.

Ukoliko nijedan od kandidata ne bude u prvom krugu imao više od 50 odsto glasova, dvojica najbolje plasiranih kandidata idu u drugi krug izbora, a pobednik je onaj koji osvoji prostu većinu glasova.

Kandidati su raspoređeni u svih 45 vojvođanskih gradova i opština, s tim što se u većim gradovima i opštinama bira veći broj kandidata, a u manjim po jedan.

Drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom izbornom sistemu biće održan kada i drugi krug predsedničkih izbora, u nedelju, 20. maja.

Za izbore po proporcionalnom sistemu PIK je proglasio listu koalicije okupljene oko Demokratske stranke (DS), listu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Ujedinjenih regiona Srbije, Srpske radikalne stranke i koalicije oko Srpske napredne stranke.

Proglašene su i liste Demokratske stranke Srbije, Vojvođanskog preokreta, koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i „Dveri za srpsku Vojvodinu”.

PIK je proglasio i liste Crnogorske partije, Pokreta mađarske nade, kao i listu koalicije Sve zajedno” koju čine Bošnjačka demokratska zajednica, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Demokratska zajednica Hrvata, Slovačka stranka i Građanski savez Mađara.  Proglašena je i lista Srpske demokratske stranke.

PIK je utvrdio da u Vojvodini pravo glasa ima 1.735.616 birača.

U odlazećem sazivu Skupštine Vojvodine, većinu je imala koalicija koju je predvodila Demokratska stranka i koju su još činili SVM, LSV, G17 plus, SPS i LDP.

Od demokratskih promena 2000. tri puta su održavani pokrajinski izbori i svaki put je pobedu odnela takozvana proevropska opcija, predvođena DS-om, u kasnijem partnerstvu uvek sa SVM i LSV, dok su se ostali koalicioni partneri menjali.

DS je sva tri puta dala predsednika Vlade Vojvodine: prvi je bio Đorđe Đukić, a poslednja dva mandata Bojan Pajtić, koji je i ovaj put najavio da želi da bude pokrajinski premijer.

Predsednika Skupštine Vojvodine dva puta je dala LSV. Prvi je bio Nenad Čanak, a potom Bojan Kostreš. U poslednjem mandatu predsednik pokrajinskog parlamenta bio je Šandor Egereši iz SVM-a. Ta stranka je najavila da ponovo želi mesto predsednika Skupštine Vojvodine, dok je LSV nagovestila da bi želela na mestu predsednika Vlade Vojvodine da vidi Nenada Čanka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!