Na izborima u Vojvodini ukupno pet glasačkih listića

U ostalim delovima Srbije pred građanima tri listića

05. maja 2012

Građani Vojvodine će na izborima 6. maja na biračkim mestima imati pred sobom ukupno pet glasačkih  listića, jer će za razliku od građana u ostalim delovima Srbije, koji će glasati na izborima za predsednika Republike, za Skupštinu Srbije i na lokalnim izborima, Vojvođani glasati i za pokrajinski parlament.

Izbori za Skupštinu Vojvodine održavaju se po kombinovanom izbornom sistemu: ukupno 60 od 120 poslanika bira se po proporcionalnom sistemu, a druga polovina se bira po dvokružnom većinskom izbornom sistemu.

Samim tim, pored glasačkih listića za predsedničke republičke i lokalne izbore, Vojvođani će pred sobom imati i dva listića za pokrajinske izbore.

Pokrajinska izborna komisija (PIK) proglasila je ukupno 14 izbornih lista za izbore u Vojvodini po proporcionalnom sistemu.

Kandidati za pokrajinske izbore po većinskom sistemu prijavljivali su se gradskim i opštinskim izbornim komisijama.

Po tom sistemu, onaj kandidat koji u prvom krugu izbora osvoji vise od 50 odsto glasova, postaće pokrajinski poslanik.

Ukoliko nijedan od kandidata ne bude u prvom krugu imao više od 50 odsto glasova, dvojica najbolje plasiranih kandidata idu u drugi krug izbora, a pobednik je onaj koji osvoji prostu većinu glasova.

Kandidati su raspoređeni u svih 45 vojvođanskih gradova i opština, s tim što se u većim gradovima i opštinama bira veći broj kandidata, a u manjim po jedan.

Drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom izbornom sistemu biće održan kada i drugi krug predsedničkih izbora, u nedelju, 20. maja.

Za izbore po proporcionalnom sistemu PIK je proglasio listu koalicije okupljene oko Demokratske stranke (DS), listu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Ujedinjenih regiona Srbije, Srpske radikalne stranke i koalicije oko Srpske napredne stranke.

Proglašene su i liste Demokratske stranke Srbije, Vojvođanskog preokreta, koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i „Dveri za srpsku Vojvodinu”.

PIK je proglasio i liste Crnogorske partije, Pokreta mađarske nade, kao i listu koalicije Sve zajedno” koju čine Bošnjačka demokratska zajednica, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Demokratska zajednica Hrvata, Slovačka stranka i Građanski savez Mađara.  Proglašena je i lista Srpske demokratske stranke.

PIK je utvrdio da u Vojvodini pravo glasa ima 1.735.616 birača.

U odlazećem sazivu Skupštine Vojvodine, većinu je imala koalicija koju je predvodila Demokratska stranka i koju su još činili SVM, LSV, G17 plus, SPS i LDP.

Od demokratskih promena 2000. tri puta su održavani pokrajinski izbori i svaki put je pobedu odnela takozvana proevropska opcija, predvođena DS-om, u kasnijem partnerstvu uvek sa SVM i LSV, dok su se ostali koalicioni partneri menjali.

DS je sva tri puta dala predsednika Vlade Vojvodine: prvi je bio Đorđe Đukić, a poslednja dva mandata Bojan Pajtić, koji je i ovaj put najavio da želi da bude pokrajinski premijer.

Predsednika Skupštine Vojvodine dva puta je dala LSV. Prvi je bio Nenad Čanak, a potom Bojan Kostreš. U poslednjem mandatu predsednik pokrajinskog parlamenta bio je Šandor Egereši iz SVM-a. Ta stranka je najavila da ponovo želi mesto predsednika Skupštine Vojvodine, dok je LSV nagovestila da bi želela na mestu predsednika Vlade Vojvodine da vidi Nenada Čanka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga