Na izborima u BiH više nepravilnosti, pokušaji kupovine i krađe glasova, verbalni sukobi

Jedan građanin izbačen iz Parlamenta nakon pitanja o umrloj majci na biračkom spisku

07. okt 2018

Najmanje 11 osoba saslušano je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog sumnje da su kupovale glasove na današnjim izborima u Bosni i Hercegovini, objavio je sarajevski portal Žurnal.

Privedene osobe navodno su prodavale glasove na području Istočnog Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala, Han Pijeska i Sokoca, a o svemu su obavešteni Centralna izborna komisija i Tužilaštvo BiH.

Posmatračka grupa „Pod lupom“ saopštila je da se na području Lopara u RS pojavilo oko 70 lažnih posmatrača koji su na birališta došli sa lažnim akreditacijama, pokušavajući da izbace prave posmatrače te organizacije.

Direktor te posmatračke grupe Dario Jovanović rekao je da su se „pojavile osobe sa falsifikovanim akreditacijama koje su obilazile biračka mesta i vršile pritisak na posmatrače“ Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“.

Slučaj je prijavljen policiji koja, kako je navedeno, nije intervenisala na terenu. Iz Policijske uprave Bijeljina naveli su da nije bilo potrebe za izlaskom na biralište i da je slučaj rešen na licu mesta.

U semberskom selu Ostojićevo došlo je do verbalnog sukoba izmedju posmatrača i članova biračkog odbora, potvrdio je predsednik Gradske izborne komisije Bijeljina Žiko Krunić.

Taj sukob je izbio kada jedan član biračkog odbora nije dozvolio posmatraču da uloži prigovor. Kompletan birački odbor je zamenjen, a glasanje će biti produženo za vremenski period trajanja prekida.

Na biračkom mestu u Banjaluci jedan od glasača je, potpisujući svoje ime na biračkom spisku, primetio je da se neko ranije potpisao u ime njegovog sina, koji uopšte nije u BiH jer studira u inostranstvu.

On je napravio fotografiju na kojoj se vidi da se neko ranije potpisao u ime njegovog sina, zbog čega je tražio da se napravi zapisnik.

Koalicija „Pod lupom“ objavila je da je do 14.00 na biračkim mestima zabeleženo 240 „kritičnih situacija“, od kojih je 88 rešeno.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opšti izbori, na kojima će gradjani glasati za članove Predsedništva BiH, za predsednika i potpredsednike Republike Srpske, za poslanike u parlamentu BiH, parlamentima RS i Federacije BiH, kao i za zastupnike u skupštinama deset kantona Federacije BiH.

Izbačen iz Parlamenta nakon pitanja o umrloj majci na biračkom spisku

Građanin BiH Fadil Ćerimagić izbačen je večeras iz zgrade Parlamenta BiH nakon što je na konferenciji za novinare Centralne izborne komisije BiH javno pitao kada će umrle osobe ukloniti iz biračkih spiskova.

On je rekao da je na biračkom spisku i na ovim izborima pronašao ime svoje majke koja je umrla prije 11 godina, te naveo da svih tih 11 godina obraća nadležnim institucijama da ime njegove mrtve majke skinu s biračkog spiska. Međutim, rekao je da to nije pomoglo i da se njeno ime ime našlo na spisku i za ove izbore.

„Došao sam na pres-konferenciju CIK-a nakon što sam već duže vrijeme pokušavao da dođem u CIK. Oni su me slali po općinama da idem i izbrišem svoju majku s liste. Nisam ja pravio listu. Nisam ja općinska izborna konferencija. Moja majka je umrla prije 11 godina, to sam odmah prijavio CIK-u, ali su oni meni rekli da ja idem da hodam po općini i odjavljujem je. Šta ja imam ići ako sam prijavio majku da je umrla, imam i umrli list. Njenu smrt sam prijavio CIK-u“, kazao je Ćerimagić.

On tvrdi da su hiljade umrlih na listama za glasanje, te da „CIK to podržava“.

„Njima trebaju ti umrli da bi se njihovi glasovi dopisali. Danas je žena došla u Medicinsku školu, prijavila je dvije sestre da su umrle, a one su na listi bile“, rekao je.

Na pitanje je li video da je neko u ime njegove mrtve majke glasao, kazao je: „Ne mogu to vidjeti, ali mogu pretpostaviti da je zato na spisku“.

„Zašto stoje mrtvi na listama, možete li mi vi objasniti, molim vas?“, kazao je. „Šta ste radili sa spiskovima 11 godina? Druga stvar to mene vrijeđa, ja ću njih tužiti. To vam garantujem“, poručio je Ćerimagić.

Nakon što nije dobio odgovor od članova CIK-a, obezbeđenje ga je izbacilo iz zgrade Parlamenta BiH, gde se održavaju konferencije za novinare CIK-a. Iz CIKa su, pak, naveli da će ovaj predmet razmotriti naknadno.

(Beta/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga