Na Iriškom vencu obeležena 70. godišnjica ustanka naroda Sbije

Centralna proslava obeležavanja 7. jula i 70. godišnjice ustanka naroda Srbije održana je danas na Iriškom vencu na Fruškoj gori, u organizaciji SUBNOR-a Vojvodine

07. jul 2011

Centralna proslava obeležavanja 7. jula i 70. godišnjice ustanka naroda Srbije održana je danas na Iriškom vencu na Fruškoj gori, u organizaciji SUBNOR-a Vojvodine.
Na spomenik „Sloboda“, simbol narodnoslobodilačkog otpora fašističkim okupatorima, vence palim borcima položili su predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik SUBNOR-a Vojvodine Svetomir Atanacković, kao i delegacije Vojske Srbije, gradskih i opštinskih odbora SUBNOR-a i udruženja antifašista iz Srbije i inostranstva.
Bojan Pajtić je rekao da je fašizam izgubio rat, ali da nije nestao, jer i dalje živi u podzemlju i „napaja horde i čopore, prži usijane glave, opija kvaziintelektualce i zaluđuje salonske desničare i nacionalne demagoge“.
„Takvih ideja i njegovih zastupnika ima u našoj zemlji. Oni bi voleli da se danas nismo okupili, oni bi hteli da zaboravimo ne heroje antifažizma i na datume koje ćemo sa ponosom uvek obeležavati. Pre 70 godina fašizmu smo objavili rat. To za fašiste i dalje važi“, rekao je Pajtić.
Svetomir Atanacković je podsetio prisutne na početke narodnooslobodilačke borbe i ulogu Srbije i Vojvodine u antifašističkom frontu, naglasivši da u Srbiji, koja je svojom borbom protiv fašizma bila među svetlim tačkama u porobljenoj Evropi i čija borba je bila čista, „postoje pokušaji da se preoblikuje njena istorija i uloga u borbi protiv fašizma“.
On je poručio da se ovaj istorijski događaj nikada ne sme zaboraviti i da niko nema pravo da na bilo koji način krivotvori istoriju i omalovažava 307.000 žrtava, koje su pale za slobodu svoga naroda i zemlje.
Predsednik Udruženja antifašista mađarske i svetske asocijacije antifašista Hanti Vilmoš rekao je da visoko ocenjuje doprinos jugoslovenskih naroda protiv hitlerovskog nemačkog fašizma i istakao da je bitno da se prošlost ne zaboravi i poštuje.
SUBNOR Vojvodine danas je Bojanu Pajtiću dodelio povelju za izuzetno zalaganje u ostvarivanju uloge SUBNOR-a i negovanje tradicije Narodnooslobodilačke borbe.
Povodom 7. jula oglasile su i organizacije iz Srbije okupljene u Anftifašističku akciju, koje su ocenile da se u Srbiji sećanje na antifašističku borbu i partizansku vojsku danas „sistematski briše iz istorije, a herojska borba naroda Jugoslavije pokušava prekrojiti po četničko-nacionalističkom obrascu“.
„Uprkos dvodecenijskom sistematskom zatiranju istine, sećanje na hrabri otpor i dalje živi. Iako zvanična država i ove godine pokušava da marginalizuje antifašističke tekovine, antifašisti iz čitave Srbije su se samoorganizovali u želji da odaju počast partizanskim herojima“, piše u saopštenju.
Antifašistička akcija uputila je čestitku svim građanima i građankama Srbije i zahvalila se drugaricama i drugovima partizanima za izvojevanu slobodu i poručila da herojska borba partizana i partizanki protiv fašističkog okupatora i domaćih izdajnika nije i neće biti zaboravljena.
Na današnji dan, 7. jula 1941. godine, u Beloj Crkvi kod Krupnja, Žikica Jovanović -Španac, borac lokalnog partizanskog odreda, usmrtio je dvojicu žandara, i ovaj čin označen je kao početak ustanka naroda Srbije protiv fašizma.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga