Na današnji dan umro je Tito

Sahrani Josipa Broza Tita, u Beogradu 8. maja, prisustvovali su predstavnici više od 120 zemalja

04. maj 2021

Na današnji dan 1980. godine umro je predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito.

Tito je bio veliki strateg, političar i državnik, lider Komunističke partije Jugoslavije, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu, koji je narodnooslobodilački rat i revoluciju doveo do pobjede, maršal Jugoslavije, predsednik Republike bez ograničenja trajanja mandata, predsednik SKJ, predsednik Predsjedništva SFRJ, vrhovni komandant oružanih snaga SFRJ i predsednik Saveta narodne odbrane.

U međunarodnoj politici bio je jedan od najistaknutijih pobornika mira i aktivne koegzistencije, prava samoopredjeljenja i ravnopravnosti među narodima.

Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka i bio vođa Pokreta nesvrstanih. Bio je počasni član svih akademija u Jugoslaviji i mnogih u inostranstvu. Odlikovan je Ordenom narodnog heroja (tri puta), Ordenom junaka socijalističkog rada, Ordenom Lenjina (SSSR) i mnogim drugim domaćim i stranim odlikovanjima.

Nehruovu nagradu (Indija) dobio je 1973. za međunarodno razumevanje. Titovi govori, članci i ostali politički i teorijski radovi objavljeni su u više izdanja u SFRJ i u inostranstvu.

Sahrani Josipa Broza Tita, u Beogradu 8. maja, prisustvovali su predstavnici više od 120 zemalja, kao i predstavnici više od 200 partija u svijetu. Televizijski prenos sahrane preuzele su televizijske stanice u više od 40 zemalja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Pažljivo biraj svoj medij
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga