Na današnji dan pre 20 godina ustanovljen festival Egzit

Egzit je bio pokrenut s ciljem da motiviše mlade da izađu na izbore na kojima je konačno svrgnut režim Slobodana Miloševića

29. jun 2020

Nastupima Urbane gerile, di-džej Fakira i Dee Fejsa, 29. juna 2000. u parku Univerziteta u Novom Sadu pokrenut je EXIT Noise Summer Fest, koji je trajao 100 dana, izrastao je na talasu protesta protiv režima Slobodana Miloševića i bio preteča današnjeg festivala Egzit.

“Pre 20 godina svakodnevno su se održavali besplatni koncerti, žurke, predstave, projekcije filmova, izložbe, tribine, performansi… Pokrenut od strane grupe studenata sa namerom da kreiraju pokret za mir i slobodu u Srbiji i na Balkanu, projekat je zamišljen kao alternativni kulturni model onom koji je plasiran tokom devedesetih od strane državnih i paradržavnih medija, s ciljem da motiviše mlade da izađu na izbore na kojima je konačno svrgnut režim Slobodana Miloševića”, naveo je Egzit u saopštenju za javnost.

Festival je imao dve bine, “Šuma” koja se nalazila u parku na kojoj su se održavali koncerti, i “Reka” preko puta keja na obali Dunava na kojoj su nastupali najbolji lokalni di-džejevi.

“Tada niko nije mogao ni da zamisli da će ove dve bine samo godinu dana kasnije izrasti u Glavnu binu (Main Stage) i Dens arenu (Dance Arena, prvobitno zvanu di-džej stejdž) velikog međunarodnog muzičkog festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi. Festival 2001. godine trajao je devet dana, dok je 2003. proglašena Država Izlaza (State of EXIT), nakon čega festival dobija svoju prepoznatljivu formu od četiri dana”, podseća se u saopštenju.

Egzit je osvojio dve nagrade za Najbolji veliki evropski festival, za festivalska izdanja 2013. i 2017. u okviru najprestižnijeg evropskog i svetskog festivalskog takmičenja European festival awards.

U okviru istog takmičenja nagrade su osvojili i Egzitovi festivalski proizvodi, budvanski Sea Dance festival za Najbolji evropski festival srednje veličine za premijerno izdanje 2014. godine i beogradski No Sleep festival za Najbolji novi evropski festival prošle godine.

Pored ova dva događaja, Egzit je pokrenuo i Sea Star festival u Hrvatskoj, R:Evolution u Rumuniji, Festival 84 u Bosni i Hercegovini, Echowaves u Gruziji, kao i više desetina manjih i većih manifestacija širom planete, podseća se u saopštenju.

Egzit je naveo da je regionalnim festivalima, koji su postali “možda i najveći kulturni most” Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, krunisana je misija povezivanja regiona, koja je bila aktuelna od početka kada su se 2001. na istom mestu na Petrovaradinskoj tvrđavi po prvi put nakon ratova našli mladi ljudi iz svih krajeva Balkana.

“Tada su mnogi porušeni mostovi obnovljeni, ali i kreirana nova prijateljstva koja traju već dve decenije”, piše u saopštenju.

Navodi se da je Egzit kroz svoju Fondaciju realizovao više od hiljadu društveno odgovornih projekata od kojih se izdvajaju višegodišnji projekat “Mladi Heroji”, u kom se promovišu pravi uzori za mlade, uspešna kampanja za ukidanje šengenskih viza 2009, kada je tadašnji evropski komesar za proširenje Oli Ren istakao diplomu State of EXIT kao najbolje sećanje iz Srbije, globalna kampanja protiv trgovine ljudima u saradnji sa MTV.

Podsetili su i na akcije „Asovi za decu“, fudbalsku utakmicu u kojoj su učestvovale legende srpskog fudbala, tokom koje je sakupljeno 120.000 evra za izgradnju bolničkog krila za decu obolelu od raka u Nišu 2017. godine, EXIT AID 2014. tokom kog je sakupljeno 140.000 evra za pomoć ugroženima od poplava u Srbiji, kao i ekološka platforma Zelena R:Evolucija u okviru koje se Srbija obavezala da podigne pošumljenost zemlje za gotovo 50 odsto.

Egzit je naveo da je do sada ekonomiji u Srbiji doneo oko 200 miliona evra turističkog prihoda, dok je vrednost međunarodne promocije zemlje, “po rečima stručnjaka, neprocenjiva”.

“Novinar vodećeg ekonomskog magazina The Economist izjavio je da kada bi Srbija potrošila ceo svoj budžet za PR ne bi postigla koliko su za njen imidž učinili Novak Đoković i Egzit”, piše u saopštenju.

Na Egzitu su u protekle dve decenije, između ostalih, nastupili The Prodigy, The Cure, The Killers, Arctic Monkeys, David Guetta, Skrillex, Migos, White Stripes, Moby, Martin Garrix, Avicii, Carl Cox, Erykah Badu, Guns N’ Roses, LCD Soundsystem, Sex Pistols, Motörhead, Slayer, Robert Plant, Wu-Tang Clan, Snoop Dogg, Liam Gallagher, Beastie Boys, Ellie Goulding, Faith No More, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Pop, The Chemical Brothers, Eric Prydz, Jeff Mills, Richie Hawtin, Solomun, Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner, Sven Väth i mnogi mnogi drugi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga