N1: Ministarstvo namerava da nam onemogući rad

"Cilj je da se dodatno ograniče medijske slobode u Srbiji"

28. apr 2017

Ministarstvo kulture i informisanja, prema saznanjima N1, priprema novu medijsku strategiju i set novih medijskih zakona u kojima bi, prema namerama Ministarstva, jedno od novih rešenja bio predlog da se kablovskim distributerima televizijkih kanala i njihovim povezanim licima, zakonski onemogući da proizvode i poseduju sopstvene kanale, objavila je ta televizija.

„Prema starom-novom tumačenju Ministarstva, iza ove namere je navodno usklađivanje domaćih medijskih zakona i pravila sa evropskom regulativom i praksom“, navodi N1.

Dodaje se da je slično zakonsko rešenje sa identičnim obrazloženjem pre tri godine, a uoči pokretanja rada N1, isto ministarstvo već pokušalo da implementira, ali predlog zakona nije dobio podršku u Briselu, „što je uverljiv dokaz da ono nema uporište u evropskoj i svetskoj praksi“.

Ukazuje se i da u Velikoj Britaniji Sky UK Limited ima svoj kanal Sky News, u Rumuniji – RCS & RDS ima Digi 24 news kanal kao i druge kanale, dok svoje kanale imaju i Holandski kablovski distributer Ziggo, Danski YouSee, Estonski STV AS, kao i američki Turner Broadcasting System koji ima svoj kanal vesti CNN.

„Cilj ministarstva pre tri godine bio je da se onemogući da N1 uopšte počne sa radom a cilj nove nagoveštene inicijative je da se N1 razdvajanjem od investitora dovede u nemoguće uslove opstanka i da se sa novim uslovima dodatno ograniče medijske slobode u Srbiji, koje su ionako već egzistencijalno ugrožene. Iz višegodišnjih izveštaja o napretku u evrointergracijama, jasno je i da Evropska Unija pitanje ugroženosti medijskih sloboda u Srbiji vidi kao jedno od najkritičnijih“, ocenjuje televizija N1.

Najavljeno je i da će se N1, kao jedini informativni kanal koji bi se našao na udaru takvog rešenja, obratiti za savet nadležnim institucijama u Briselu.

N1 pozvao je Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od te namere i da budućom medijskom strategijom kao i novim medijskim zakonima medijske slobode u Srbiji širi a ne da ih sužava.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga