MZ traži od gradonačelnika da spreči izgradnju Dino parka u Novom Sadu

Zaustavite nerazuman i diskriminišući potez

18. juna 2015

Savet Mesne zajednice Omladinski pokret apelovao je danas na gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da spreči izgradnju parka dinosaurusa, koji treba da bude u Željezničkom parku u tom delu grada i ocenio da je takva namera “nerazumna”, jer ugrožava jedan od četiri parka u gradu i dodatno diskriminiše građane.

“U vremenu u kakvom živimo, kada su socijalne razlike unutar društva sve veće, kada je mogućnost izbora sve manja, kada smo svedeni na puko preživljavanje, oduzimanje jednog od retkih vidova i načina provođenja slobodnog vremena, a to je šetnja parkom, za nas je nerazumna”, navodi se u otvorenom pismu Vučeviću i članovima Gradskog veća.

Ocenjuje se da bi se predviđenim naplaćivanjem ulaza u park dodatno podelili građani, na one koji sebi i svojoj deci mogu da priušte da plate ulaz i na one koji to ne mogu, a penzionerima koji su svakodnevni posetioci ovog parka, onemogućio bi se ulaz te bi bili osuđeni da slobodno vreme provode umesto u parku, negde na klupama na vrelom asfaltu.

“Mi vas molimo da svojim uticajem pomognete da se sačuva park, kao javno dobro svih Novosađana, u onom obliku kakvog ga poznajemo u proteklih 50 godina. Postoji i objektivna zabrinutost građana ovog dela grada za problem parkiranja, koji i inače postoji, a koji bi još više bio izražen dolaskom 150.000 turista, kako to predviđaju u JKP Gradsko zelenilo”, navodi se u pismu.

Savet te MZ je predložio da se nađe nova, pogodnija lokacija za izgradnju „Dino parka“, po uzoru na Petrolend u Bačkom Petrovcu ili Akva park u Jagodini.

“Grad Novi Sad je u bivšoj SFRJ bio poznat kao jedan od najzelenijih gradova. U proteklih 25 godina intezivnom gradnjom, izgubio je mnogo zelenih površina. Park pored željezničke stanice je jedna od četiri zelene oaze unutar grada”, navodi se u pismu.

Namera Gradskog zelenila je da ogradi dve trećine parka i da naplaćuje ulaz, kako bi ostvarivali profit zajedno sa jednom privatnom firmom iz Beograda. Posle ograđivanja, površina parka bi se svela na mali deo u okolini obližnje benzinske pumpe.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga