Muzika Paganinija iz Vojvodine i bosanske Bili Holidej

Novosadsko muzičko leto od 25. jula do 20. avgusta

23. jul 2014

Za poklonike klasične, ali i popularne kvalitetne muzike, leto u Novom Sadu zapravo počinje 25. jula, kada je zakazan prvi koncert u okviru ovogodišnjeg Novosadskog muzičkog leta. U organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, koncerti, koji se tradicionalno održavaju tokom leta, trajaće do 20. avgusta u Sinagogi i različitim, otvorenim prostorima u gradu. Novosađani će imati prilike da uživaju u vrsnom muziciranju umetnika solista i ansambala iz naše zemlje i inostranstva.

Festival će u petak 25. jula u 21 sat, u dvorištu Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, otvoriti Vojvođanski simfonijski orkestar, koji će, pod dirigentskom palicom Berislava Skenderovića izvesti muziku Vagnera, Čajkovskog i Dvoržaka. Solista na violini je gost iz Hrvatske Marko Gracijani. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostiju-dirigenata i solista, Vojvođanski simfonijski orkestar dostigao je visok interpretativni nivo respektabilnog profesionalnog ansambla.

U nedelju 27. jula u Vrtu Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1) u 21 sat održaće koncert mladi mađarski pijanista Janoš Balaž, koga porede sa Arturom Rubinštajnom i čuveni violinista i virtuoz na citri Lajko Feliks, koga nazivaju “đavoljim violinistom i Paganinijem iz Vojvodine”. Feliks je, kažu kritičari, sposoban da učini nemoguće i da odvede publiku u svet koji mogu da otvore i ponude samo najveći talenti. Njegova muzika izmiče svakom kalupu i granici.

Ulaznice

Ulaznice staju 500,00 dinara i prodaju se u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
ON LINE rezervacije i kupovina ulaznica na: www.muzickaomladina.org
U slučaju lošeg vremena koncerti će se održati u Sinagogi od 21 sat!

U utorak, 29. jula u 21 sat, u Vrtu Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj ulici publici će se predstaviti perkusionista iz Irana, koji živi i radi u Nemačkoj, Mohamad Reza Mortazavi. Ovaj umetnik je znatno unapredio umetnost sviranja na tombaku, uvodeći preko 30 novih udaraca i razvijajući bogatu tehniku sviranja prstima, čime je sasvim primenio tradicionalan način sviranja ovog instrumenta.

Amira

Amira Medunjanin

Koncert uglednog slovenačkog harmonikaša Marka Hatlaka i jednog od naših najvećih talenata violiniste Stefana Milenkovića, održaće se u petak, 1. avgusta u 21 sat u Vrtu Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj 1. Umetnik Marko Črnčec biće za klavirom, Luka Herman Gajzer za kontrabasom, a gošća programa “Tango Kompas” biće vokal Ana Bezjak. Na repertoaru je muzika Astora Pjacole, Rišara Galijana i drugih.

Filharmonija Nova iz Nove Gorice u Sloveniji, koja će se predstaviti muzikom Sibelijusa, Ravela, Elgara i Smetane, gostovaće u Sinagogi 2. avgusta u 21 sat, pod dirigenstkom palicom Simona Perčića. Solisti su sopran Barbara Suhodolčan i trubačica iz Hrvatske Tina Horvat. Orkestar je sastavljen od 70-ak mladih muzičara, amatera i profesionalaca – u njemu sviraju bivši i sadašnji učenici muzičkih škola iz zapadnoslovenačkih regija – Goriške i Primorske, kao i muzičari iz Gorice, Udina i Trsta u Italiji. Ovaj omladinski simfonijski ansambl neguje repertoar koji obuhvata filmsku, opersku i simfonijsku muziku.

Sarajka Amira Medunjanin, koju londonski Gardijan naziva bosanskom Bili Holidej, održaće solistički koncert u petak, 8. avgusta u 21 sat u Vrtu Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1), uz pratnju gitare Anta Gela i kontrabasa Nenada Vasilića. Amira, koju u Novom sadu publika uvek dočekuje i ispraća ovacijama, stekla je svetsku slavu interpretacijama sevdaha u sopstvenom muzičkom stilu.

U utorak, 12. avgusta u 21 sat u Vrtu Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1) akustičar Petar Grašo predstaviće se programom “More i ja, more i ti”.

Muzikom protiv strahota rata

Muzička omladina Novog Sada (MONS) osnovana je 1966. godine. Za prvog predsednika izabran je Miloš Hadžić, tadašnji upravnik Srpskog narodnog pozorišta, a za potpredsednika dirigent i kompozitor Eugen Gvozdanović.
Muzička omladina kao institucija kulture, postoji u mnogim delovima Evrope. Osnovana je u Belgiji i Francuskoj i to 40-ih godina 20. veka, odnosno za vreme okupacije. Prvobitna zamisao osnivanja jedne takve organizacije bila je ta da se stvori mesto okupljanja mladih, koji bi se bavili umetnošću, prvenstveno muzikom. To je bio jedan od načina da se skrene pažnja mlade generacije na nešto “lepo” i humanističko i ublaži dejstvo rata na omladinu.

“Svetlosti pozornice” naslov je programa Novosadskog Big Benda, koji će svirati u Srednjoškoslkom domu od 21 sat u dirigent je Fedor Vrtačnik, a gosti koncerta su Jelena Končar i Danak Adamov. Poznati bend sviraće muziku Nina Rota, Geršvina, Morikonea. Svirajući zabavnu, filmsku, scensku i džez muziku tokom proteklih 11 godina orkestar je priredio blizu 300 koncerata. U dosadašnjem radu Novosadski big bend je nastupao u različitim formacijama, koje su bile uslovljene programskim sadržajima. Njegovu okosnicu danas čine najbolji džez muzičari Novog Sada.

Novosadsko muzičko leto zatvoriće se u sredu 20. avgusta u Vrtu Srednjoškolskog doma koncertom gitarista Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića. Stefanovski, osnivač čuvene jugoslovenske grupe “Leb i sol” poznat je širom sveta po jedinstvenom tonu i tehnici sviranja. Sa svojim triom (Vlatko Stefanovski Trio) je obišao mnoge scene sveta. Godine 2007. skopski univerzitet “Sveti Ćirilo i Metodije” dodeljuje mu zvanje “počasnog doktora za umetnost“. Tadića, kompozitora i pedagoga, svrstavaju u 30 najoriginalnijih gitarista sveta.

Viktoria Čabi (Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga