Muzika Olaha Vincea i Dragana Ristića na svetskom kanalu Al Džazire

Oni su skrenuli pažnju sveta na romsku muziku i na identitet Roma. Zna li to uopšte neko u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji?

31. jul 2014

Film o dvojici romskih muzičara iz Srbije, Olahu Vinceu iz Novog Sada i Draganu Ristiću iz Beograda, prikazan je sinoć na svestkom kanalu televizije Al Džazira (Al Jazeera World).

„Ovo je film o dvojici romskih muzičara i aktivista iz Srbije koji su svoje živote posvetili razvoju romske kulture i očuvanju kolektivnog sećanja o njoj“, navodi se u najavi za film.

Dodaje se da su Ristićev i Vinceov muzički stil veoma različiti, ali im je zajedničko to što su obojica preživeli prisilnu asimilaciju, segregaciju i marginalizaciju zahvaljujući tome što su stvarali muziku.

Zahvaljujući njima, romska muzika prepoznata je na međunarodnom nivou i skrenula je svetsku pažnju na njihov kulturni i etnički identitet. „Dva Roma iz Srbije slave romsku kulturu kroz svoju strast za muzikom različitih stilova, od folka do džeza, od Balkana do Jamajke“, navodi se u najavi za film.

Film „Džipsi melodi“ (Gypsy melody) režirala je Vesna Šalabi (Shalabi).

Podsećanja radi, Vince je nedavno prošao kroz lični pakao kada ga je policija u Novom Sadu optužila da je lažno prijavio napad na sebe.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga