Muzički čaš protiv oduzimanja instrumenata

Na protestu su mladi nezaposleni i svoj odnos prema opštoj situaciji u društvu iskazali tako što je njih troje pred gradskom kućom pojelo svoje fakultetske diplome

22. nov 2013

Oko 200 novosadskih muzičara i građana organizovalo je večeras protestni “Čas muzike” u centru Novog Sada protiv “represije vlasti nad umetnicima i muzičarima”, nezadovoljni policijskom praksom oduzimanja istrumenata.

Direktan povod za ovaj protest bilo je oduzimanje instrumenta bendovima koji su proteklog vikenda zatečeni da sviraju posle jedan čas nakon ponoći u nekoliko novosadskih klubova u centru grada.

Novosadski mediji su ranije preneli da je interventna jedinica u saradnji sa Žandarmerijom dobila pritužbe građana na buku u ulici Laze Telečkog, te je obišla sve klubove i u tri lokala sprovela ovu nepopularnu meru.

U policiji su tada naveli da su instrumenti oduzeti privremeno, te da će protiv “učesnika u događajima biti podnete prekršajne prijave i zahteva za trajno oduzimanje instrumenata”.

Inicijator protesta Igor Mihaljević rekao je da je cilj protesta da natera vlast da muzičarima vrate otete instrumente.

“Svi mi znamo da je u našem društvu najmanji problem buka posle ponoći. Kada se deca kasape mačetama, gangsteri, dileri i pedofili određuju ko sme, a ko ne sme da se pojavi u gradu i vlada ih podržava u tome, muzika je najmanji problem”, kazao je Mihaljević.

Jedan od muzičara sa protesta, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da nadležni organi treba da ispituju ljude koji su opsni za zajednicu, a ne da oduzimaju muzičarima jedino oruđe za rad.

Prema njegovom mišljenju kazne u slučaju prekovremenog puštanja muzike u kafićima treba da snose vlasnici, a ne muzičari.

DSC04444Na protestu su učestvovali mladi koji su nezaposleni i svoj protest prema opštoj situaciji u društvu iskazali tako što je njih troje pred gradskom kućom pojeli svoje fakultetske diplome.

Jedan od nezaposlenih koji je pojeo svoju diplomu Marinko Velemir kazao je da je završio mater studije, ali da nikako ne može da nađe posao.

“Imam master diplomu tehničkih nauka. Mogu da budem i master nečeg drugog, ali šta će mi kada nemam para”, dodao je Velemir.

Oni su na centralnom trgu postavili natpise “Iako sam bez veze, nisam bezvezan” i “Ko uči znaće, ko krade kupiće diplomu”.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga