Muzej u senci: U čast umetnosti

Muzej u senci (Shadow Museum) predstavlja od 7. novembra u Kulturnom centru Vršac međunarodnu postavku radova iz svog fundusa, nazvanu “U čast umetnosti”

07. nov 2012

Muzej u senci (Shadow Museum) predstavlja od 7. novembra u Kulturnom centru Vršac međunarodnu postavku radova iz svog fundusa, nazvanu “U čast umetnosti”, a pod sloganom “Neverovatno – muzeji ponovo rade” obuhvata više od 50 radova 30 umetnika koji su obeležili umetničku scenu u protekle četiri decenije.

U okviru izložbe, biće i prikazani filmovi umetnika iz perioda akcionizma i postkonceptualne umetnosti.

Izložbu će otvoriti direktorka Kulturnog centra Vršac Nada Grozdanić, a muzejsku aktivnost predstaviće kustos Muzeja u senci, istoričar umetnosti Slavko Timotijević.

Na izložbi učestvuju: Marina Abramović, Art&Language, Srđan Apostolović, Anonimni umetnik, Nenad Bračić, Aleksandar Cvetković, Radomir Damnjanović Damnjan, Vlasta Delimar, Braco Dimitrijević, Živko Grozdanić Gera, Franco B, Grupa Dei Leči (Bora Vitorac i Dragomir Pavlov), Grupa EKIPA A3, Dragan Ilić, Julije Knifer, Miladin Jeličić Jela, Srđan Đile Marković, Dragan Petrović, Miroslav Pavlović, Zoran Popović, Vladan Radovanović, Ivan Ratković, Zdravko Santrač, Zvonimir Santrač, Miroslav Savić, Ilija Šoškić, Srba Travanov, Raša Todosijević i Zampa di Leone.

Muzej u senci je osnovan u vreme ne-rada, odnosno prestanka rada dva značajna beogradska muzeja – Narodnog i Muzeja savremene umetnosti (zbog izuzetno usporenih rekonstrukcija), u nameri da se nastala praznina ispuni sadržajima nedostupnim javnosti.

Prvo predstavljanje Muzeja u senci bilo je 2008. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu koji je, i pored izuzetno niskog budžeta, uspevao da razvije značajnu programsku aktivnost.

Prema rečima Timotijevića, postavka radova iz fundusa Muzeja u senci pokazala je da postoje čitavi periodi i discipline savremene umetnost koji do sada nisu istraženi, a radovi iz tih perioda niti su u vizuri zvaničnih muzejskih kolekcija.

Zato izložba “U čast umetnosti” ima dvostruki cilj.

S jedne strane želi se pokazati građanstvu Vršca izuzetna produkcija savremenih umetnika u izložbenoj organizaciji koja se može pokazati svuda u svetu, čime se želi ukazati i na značaj Vršca kao kulturnog središta regiona i budućeg muzeja-grada.

S druge strane, to je prilika da se uputi apel za osnivanje novih muzeja i otvaranje novih muzejskih prostora.

“Stanovišta smo da je umetnost, kultura generalno, najjeftiniji način formiranja kvalitetne zajednice a ujedno i najtrajniji oblik kvalitetne promocije i uspostavljanja trajnog mosta sa susedima. Istovremeno, umetnost, generalno kultura su osnov konstituisanja identiteta jednog grada, nacije, regiona. Inostrani umetnici u muzejskoj zbirci dokaz su otvorenosti prema svetu”, naveo je Timotijević povodom izložbe u Vršcu.

Izložba će u Velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac moći će da se pogleda do 17. novembra.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga