Muzej u Aušvicu osudio poljski plakat ‘Reparacije oslobađaju’

Plakat koji se pojavio na ulicama Varšave, istovremeno uvodni kadar priloga TV Republika o nemačkim reparacijama, izazvao je skandal i ogorčenje među Poljacima i nebirane komentare na internetu da provladinoj privatnoj televiziji više ništa nije sveto

14. avg 2017

Muzej bivšeg nacističkog koncentracionog logora Aušivc-Birkenau osudio je kao primitivnu manipulaciju novi plakat i grafiku provladine poljske privatne televizije TV Republika koja parafrazira napis s kapije u Aušvicu „Rad oslobađa“ u „Reparacije oslobađaju“.

TV Republika je u svom programu plakatom htela da podrži obnovljene zahteve poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda i njenog lidera Jaroslava Kačinjskog da Nemačka isplati Poljskoj milijarde evra ratnih reparacija, jer navodno Poljska nije bila potpuno suverena kada ih se 1953. godine, kao sovjetski satelit odricala.

Televizija je u prilogu pokazala napis, vizualno stilizovan i tipom pisma potpuno kao cinični nacistički napis na koncentracionim logorima „Arbeit macht frei“, promenjen u „Reparationen machen frei“.

„Primitivne manipulacije bolnim simbolima svedoče samo o moralnom nivou autora i njihovom poznavanju istorije“, reagovao je danas Muzej logora Aušvicu, najvećeg logora smrti koji su Hitlerovi nacisti podigli na teritoriji okupirane Poljske i tokom Drugog svetskog rata pobili u njemu, u gasnim komara najmanje 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja.

Na plakatu je dole ispisano i „Reda mora biti“ (Ordnung must sein).

Plakat koji se pojavio na ulicama Varšave, istovremeno uvodni kadar priloga TV Republika o nemačkim reparacijama, izazvao je skandal i ogorčenje među Poljacima i nebirane komentare na internetu da provladinoj privatnoj televiziji više ništa nije sveto, kada je mogla da posegne za jednim od simbola najvećeg stratišta Jevreja u Evropi, prenosi Beta.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga