- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Muzej holokausta Vojvodine biće izgrađen u Novom Sadu

Muzej holokausta Vojvodine, budući arhivsko-dokumentacioni centar, biće izgrađen u Novom Sadu, najavila je danas saradnica Centra „Simon Vizental“ Ana Frenkel.

Frenkelova je na Seminaru o holokaustu u Skupštini Vojvodine kazala da su sredstva za izgradnju tog muzeja odobrena od strane Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Prema njenim rečima, uloga muzeja biće da sačuva uspomenu o holokaustu, za nauk budućim generacijama, kroz stalne izložbe, održavanja seminara, izdavanja zbornika.

Današnji seminar o holokaustu namenjen je nastavnicima, učiteljima, profesorima istorije, književnosti, filozofije, kao i učenicima i studentima.

Organizuju ga Jevrejska opština Novi Sad i Centar „Simon VIzental“ iz Jerusalima, a pokrovitelj seminara je predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Ana Frenkel je na otvaranju kazala da seminar ima i akreditaciju od strane države.

Po završetku seminara, učesnici će posetiti Spomenik žrtvama Novosadske racije, u kojoj su u januaru 12. godine mađarski fašisti pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Jevreja, Srba i Roma. Pojedina najnovija istraživanja navode da je tada ubijeno i više od
2.000 Novosađana.

Prvi seminar ove vrste održan je u januaru prošle godine, takođe u Novom Sadu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!