Muzej grada: Unapredila spremačicu umesto da zaposli kustoskinju

Kako nova gradska vlast mladima i hrabrima u stvari "daje šansu"

28. okt 2012

Umesto da zaposli kustoskinju Tatjanu Vlaović, nova direktorica Muzeja grada Novog Sada, Vesna Jovičić, unapredila je spremačicu na jedino slobodno radno mesto blagajnice, koje podrazumeva i posao vodiča te komunikaciju sa posetiocima i turistima. Vlaovićeva kaže da je na taj način posle godinu i po dana ostala bez posla, ali i šanse za zaposlenje, uprkos stručnosti i podrške zaposlenih u muzeju.

„Godinu i po dana sam radila u Muzeju grada, prvo preko Nacionalne službe za zapošljavanje kroz projekat stručna prakse. Tu sam odradila pripravnički staž i položila kustoski ispit. Radila sam i poslove kustosa i vodiča, a i posao blagajnice, kad je trebalo i prekovremeno i dobro sam se pokazala u svim aspektima rada Muzeja što je kolektiv i primetio pa su mi omogućili da ostanem kao dok se ne oslobodi prvo slobodno radno mesto“, priča Tatjana Vlaović, koja je završila istoriju sa prosečnom ocenom 9,3.

Ona dodaje da je svaki put kad bi se radno mesto pojavilo bio zaposlen neko drugi, a to što ni ovog puta nije dobila posao bilo je najveće razočaranje.

„Prilikom prvog kruga zapošljavanja, pre nekoliko meseci, rečeno mi je da budem još malo strpljiva. Onda me je prethodni direktor ponovo odbio bez određenog profesionalnog razloga, a sada nova direktorica na jedino slobodno mesto, koje se sigurno neće pojaviti u dužem vremenskom periodu, opet zapošljava nekog drugog“, kaže Vlaovićeva i dodaje da je posao dobila žena pred penzijom, koja je već zaposlena kao spremačica u Muzeju.

„Sve to mogu da razumem, ali ne razumem kada ću ja da dođem na red. Slušala sam gradonačelnika koji je branio novu direktoricu rekavši da je mlada i hrabra i da joj treba dati šansu, a ja je evo nisam dobila. Nije pomogla ni podrška šefa Pedagoške službe, ni ostalih kustosa, kao ni to što ispunjavam sve potrebne uslove i imam nephodne kvalifikacije“,  dodaje Tatjana Vlaović.

Danica Ivančević, rukovodilac Pedagoškog odeljenja, u čijoj nadležnosti se nalazi radno mesto kaže da je podržala Tatjanu Vlaović kada se odlučivalo o zapošljavanju na mesto blagajnice.

“ Tatjana je stručna i veoma vredna osoba koja se pokazala i kao izuzetan vodič kroz postavku i izložbe Muzeja grada, kao i u komunikaciji sa posetiocima, naročito sa turistima i bila bi odlično rešenje za to radno mesto. Nažalost, nisam mogla da joj pomognem pri zapošljavanju“, kaže Ivančevićeva.

Direktorica Muzeja grada Vesna Jovičić nije bila dostupna za komentar. O novoj direktorici Autonomija i njenim „kvalifikacijama“ za to radno mesto je ranije već pisala: https://www.autonomija.info/majstorica-za-vizit-karte-direktorica-muzeja.html

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga