Muškinja Hajnrih: Nepravedno ignorisanje Pokrajinskog ombudsmana

Kvalitet rada nije u direktnoj vezi sa brojem zaposlenih

06. avg 2015

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih ocenila je danas da je se ta institucija nepravedno ignoriše kada se razgovara o nezavisnim institucijama.

Muškinja Hajnrih je u izjavi za RTV podsetila da se na Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana odnose sva pravila koja važe  za ostale pokrajinske organe. Ona je, komentarišući Zakon o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, rekla da instutucija Pokrajinskog ombudsmana prilikom zapošljavanja još od prošle godine  da traži dozvolu od resornog pokrajinskog sekretarijata i republičke komisije.

„Kada je reč o komentarima na uticaj tog zakona na nezavisnost i samostalnost, moram da istaknem da  pojmove nezavisnost i samostalnost tumačim kao nezavisnost i samostalnost u radu što znači da niko ne može i ne sme da utiče na rad nezavisnih institucija. Ali kvalitet rada nije u direktnoj vezi sa pravilima o zasnivanju radnog odnosa, odnosno brojem zaposlenih“, istakla je Muškinja Hajnrih.

Ona je dodala i da kancelariju Pokrajinskog ombudsmana često kontaktiraju predstavnici Saveta Evrope, koji se interesuju za rad i istraživanja te institucije, ali da se u Srbiji, kada je reč o nezavisnim institucijama, često ignoriše činjenica da Autonomna Pokrajina Vojvodina ima Zaštitnika građana još od 2002. godine.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga