MUP zabranio okupljanje ekstremista u Zagrebu

Nakon niza kritika i bure koja se u javnosti digla zbog okupljanja ekstremne desnice koje se u subotu trebalo održati u Zagrebu, MUP je izdao rješenje kojim se zabranjuje skup

12. apr 2012

Nakon niza kritika i bure koja se u javnosti digla zbog okupljanja ekstremne desnice koje se u subotu trebalo održati u Zagrebu, MUP je izdao rješenje kojim se zabranjuje skup. Potvrdio je to na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović, poručivši da takve stvari u Hrvatskoj neće proći.

‘Imam rješenje ministra unutarnjih poslova kojime se zabranjuje okupljanje ekstremne desnice u Zagrebu. Razlozi su svjetonazorski i politički. Oni koji pozivaju na grabež teritorija mogu doći kao turisti, ali ne kao politički prosvjednici. Oni koji organiziraju prosvjede moraju znati da neće tako nešto proći. Neće se dozvoliti okupljanje onih koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka. Naša je obveza da se takvim idejama suprotstavimo. Da se radi o hrvatskim strankama, ajde de, ali s obzirom da se radi o stranim koji pozivaju na progon Srba i Roma i grabež teritorija…takve finte u Hrvatskoj neće proći. To ne bi išlo’, rekao je premijer Zoran Milanović, potvrdivši da je MUP odlučio zabraniti skup koji je zadnjih dana digao javnost na noge.

Podsjetimo, Međunarodna nacionalistička konferencija u organizaciji HČSP-a u Zagrebu je u petak trebala okupiti predstavnike ekstremnih nacionalista iz Mađarske, Bugarske, Austrije, Francuske i Flandrije. HČSP-ovci i njihovi gosti u subotu su trebali promarširati središtem Zagreba u čast nepravomoćno osuđenim haškim uznicima, generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

Najava ultradesničarskog događanja u hrvatskom glavnom gradu izazvala je pravu buru negodovanja u zemlji. Zbog negativnih reakcija radikalni nacionalisti su ostali bez prethodno unajmljenih dvorana u Matici hrvatskoj, a potom i u hotelu Palace. Na koncu je društvena panika dovela i do zabrane bilo kakvog desničarskog događanja u Hrvatskoj.

(Tportal) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga