MUP pozvan da spreči skup protiv statuta

Predsednik Saveta za ljudska i manjinska prava Lige socijaldemokrata Vojvodine Marko Karadžić pozvao je danas polic…

10. dec 2009

Nacizam protiv bilo kakve različitostiPredsednik Saveta za ljudska i manjinska prava Lige socijaldemokrata Vojvodine Marko Karadžić pozvao je danas policiju da spreči sutrašnji skup u Novom Sadu protiv Statuta Vojvodine, navodeći da je to maska za okupljanje neonacista.
„Na taj skup poziva između ostalih i Novi srpski program – stranka čiji je generalni sekretar Goran Davidović čija se ekstradicija očekuje iz Italije jer je u Srbiji osuđen zbog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje“, upozorio je Karadžić na koneferenciji za novinare u Novom Sadu.
Karadžić koji je i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, zapitao se „da li to što smo došli u situaciju da neonacisti“ navodno brane Srbiju i bore se protiv separatizma, „znači da ćemo ponovo imati krvoproliće na ulicama naših gradova“.
On je podsetio na 7. oktobar 2007. godine kada su građani u Novom Sadu sprečili skup neonacista, koji su došli i iz drugih zemalja Evrope.
„Mislim da moramo potpuno drugačije da postupimo nego što je to bilo 2007. godine i da pozovemo Ministarstvo unutrašnjih poslova da spreči sve one koji hoće da raspiruju nasilje i nacionalnu mržnju“, rekao je Karadžić.
Radio 021 danas je objavio da je nekoliko ekstremno desničarskih organizacija za sutra najavilo dolazak u Novi Sad na skup protiv Statuta Vojvodine.
Marko Karadžić je kazao da na Međunarodni dan ljudskih prava svi moraju da stanu u odbranu demokratskih vrednosti kojima Srbija treba da stremi.
„Na današnji dan se moramo setiti i boraca za ljudska prava kao što su bili novinari Slavko Ćuruvija i Dada Vujasinović; kao što su gardisti i svi oni što su izgubili živote, a njihovi najmiliji se bore za istinu i pravdu; (moramo se setiti) svih, koji godinama pozivaju da se odgovorni za te zločine nađu pred licem pravde i pokažemo da smo društvo koje drugačuje od onog društva iz 1990-ih godina“, rekao je Karadžić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga