MUP identifikovao i saslušao sve osobe sa fotografija

Novinarke: Napadači ne bi bili otkriveni da nije bilo pritiska javnosti

14. juna 2017

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je saopštilo da je, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, identifikovalo sve osobe koje se dovode u vezu sa medijskim navodima o događajima koji su se odigrali 31. maja ispred Doma Narodne skupštine.

„Sve osobe su saslušane i izveštaj će u toku dana biti dostavljen nadležnom tužilaštvu“, saopštio je MUP.

Dodaje se da će Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije u najkraćem periodu dostaviti izveštaj tužilaštvu o prikupljenim obaveštenjima i obavljenim proverama vezanim za postupanje policijskih službenika koji su bili angažovani na pomenutom skupu.

Pojedini mediji već su izvestili i da je na fotografijama čovek koji se pojavljivao na stranačkim skupovima SNS-a, kao što je predizborni miting naprednjaka u Subotici.

Nedim Sejdinović iz NDNV-a kaže da država mora jasno da se ogradi od nasilja.

„Zapravo se šalje suprotna poruka, da je lov na novinare zapravo dozvoljen i ja nekako, na neki način verujem da je ono što se desilo 31. maja posledica te poruke koju je država poslala javnosti“, kaže Sejdinović.

Vesti o maltretiranju novinara i građana objavljene su i na zvaničnom sajtu Saveta Evrope, šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio poručio je da institucije moraju da pošalju jasan signal da se napadi neće tolerisati. I u Rezoluciji o Srbiji, koju je usvojio Evrospki parlament, nedvosmisleno se navodi: nasilje nad novinarima vlast da javno i neopozivo osudi.

A novinarke Jelka Jovanović iz Novog magazina i Marija Vučić iz Cenzolovke, ocenile su u Danu uživo TV N1 da MUP ne bi identifikovalo i saslušao osobe koje su napale novinare i građane na dan zakletve predsednika Aleksandra Vučića, da nije bilo reakcije i pritiska javnosti.

Jelka Jovanović podsetila je da je NUNS odmah posle napada zatražio zaštitu Ministarstva kulture i informisanja, ali da se ni ministar, ni državni sekretar koji je novinar i nekadašnji funkcioner UNS-a, uopšte nisu oglasili čak ni, kako kaže, protokolarnim saopštenjem da će tražiti da se slučaj ispita. Ministar unutrašnjih poslova i policija su, s druge strane, izdali grozno saopštenje gde su praktično optužili novinare da su izmisli napad, kaže Jovanović. Ona je rekla i da reakcije šefa poslaničke grupe SNS-a Aleksandra Martinovića i poslanika te stranke Vladimira Đukanovića, nakon što su objavljene fotografije napadača, predstavljaju pritisak na tužilaštvo i očigledno stvaranje atmosfere u kojoj bi žrtva bila proglašena krivom zato što je napadnuta.

Marija Vučić je saglasna sa ocenom da reakcija MUP-a ne bi bila tako brza da nije bilo pritiska javnosti. “Pitanje je da li bi bez fotografija identifikovali počinioce. Na kraju im je to servirano na tacni. Poznato je i ko je autor fotografija, potpisao se čovek imenom i prezimenom. Novinari i fotoreporteri su odradili svoj deo posla i dosta pomogli tužilaštvu i policiji”, podsetila je ona. Vučić poručuje i da mediji moraju da nastave da prate ovaj slučaj i sa svoje strane vrše legitiman pritisak, bez da unapred nekog osuđuju. “Pitanje je da li je pritisak javnosti dovoljan ako nema političke volje. Imamo slučaj Savamale, gde uprkos ogromnom pritisku javnosti, mi više od godinu ne znamo ništa o tome. Ništa ne znači dok ne dobijemo sudski epilog”, istakla je ona.

(N1 / Autonomija, Foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga