Muke po državnom reprezentativcu

Poznati reprezentativac Ivan Lenđer, da bi trenirao, morao da plati ulaz na zrenjaninski bazen. Slučaj prouzrokovao "političku krizu" u Zrenjaninu

16. nov 2012

Nakon što je Ivan Lenđer, poznati reprezentativac Srbije u plivanju, na svom tviter-nalogu napisao: „Bazen konačno radi, ali nemamo termin pa smo danas morali da kupimo karte da bismo mogli da treniramo. Tuga“, u Zrenjaninu se pokrenula rasprava koja je prerasla u stranačko prepucavanje, a u kojem se ne štede ni plivački klub „Proleter“, ni predstavnici javnih preduzeća i bazena, kao ni gradski čelnici. Dan nakon Lenđerovog tvita, medijima su se obratili gradonačelnik Zrenjanina i članica gradskog veća zadužena za resor sporta. Iako je bio najavljen, na događaju se nije pojavio direktor javnog preduzeća „Sportski objekti“. Predstavnici Grada tvrdili su da je za propust kriv upravnik bazena, da je slučaj ispolitizovan, preuveličan, da se Lenđer bavi sportskom politikom iako bi trebalo da se sprema za takmičenja koja mu predstoje, da je incident ustvari dobra reklama za tek rekonstruisan bazen. Na kraju su došli do zaključka da je sve proizvod nesporazuma i manjka komunikacije između uprave bazena i plivačkog kluba, koje niko nije obavestio o promeni termina za treniranje. Međutim, sportisti nisu zadovoljni ovim izmenama.

– Da li mislite da ceo klub može da stane u taj termin od 19 časova? Ili da mi stariji, ili deca, plivaju od 21 do 23 sata? Mislim da to nije u redu. Niko ne brani građanstvu da koristi bazen. Mi tražimo četiri staze, a građanstvu ostaje deset! I nisu problem samo plivači, jer treniraju i vaterpolisti – prokomentarisao je na društvenoj mreži Lenđer. On je za lokalni nedeljnik, list „Zrenjanin“, izjavio da se nada da će gradska vlast imati razumevanja i da će dozvoliti treninge u ustaljenom terminu, inače će morati da razmisli kako i šta dalje, iako bi voleo da ostane u svom gradu, koji mu je, kako je rekao, u srcu.

Povodom incidenta, gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, izvinio se plivaču i izjavio da će se ceo događaj analizirati, da će odgovorni snositi posledice, a da će plivači dobiti svoje termine.

Javnosti se obratio i Dušan Damjanović, upravnik bazena. On je rekao da bi mogao da kaže da je u pitanju nesporazum, ali da smatra da to nije tako.

– Lenđer ne sme da plaća kartu da bi trenirao i siguran sam da će Gradska uprava naći rešenje. Najlakše je ući u rat, tražiti ko je i kako reagovao, ali moram reći da su plivači u poslednjih sedam godina u nemilosti bazena koji se otvara i zatvara i nemaju kontinuitet – naglasio je Damjanović, koji se ujedno i zahvalio svim zrenjaninskim plivačima jer su ostali u svom gradu, uprkos teškim, na momente i nemogućim, uslovima za treniranje. On je ocenio da, ukoliko Zrenjanin želi da ih zadrži, prema njima i njihovim obavezama se mora drugačije ophoditi.

Saopštenjem se oglasila i uprava plivačkog kluba, koja navodi da ostaje nejasno zašto je odluka o promenama termina doneta bez bilo kakvih konsultacija sa upravom gradskog bazena i predstavnicima više sportskih klubova čiji takmičari treniraju u ovom objektu, što je bila dugogodišnja praksa. U saopštenju se takođe negira politička pozadina događaja.

– Jedina politika kojom se bavi rukovodstvo PK “Proleter” jeste da što više naše dece zainteresuje za plivački sport, i da svojim članovima, među kojima su i vrhunski sportisti svetskog ranga, obezbedi najbolje moguće uslove za trening i dalje napredovanje.

Nedugo nakon toga stigla je i reakcija Plivačkog saveza Srbije, u kojoj se navodi da je Zrenjanin prepoznat kao plivački centar, pa je iz tog razloga PSS sufinansirao kupovinu balona za pokrivanje otvorenog olimpijskog bazena nakon njegove prošlogodišnje rekonstrukcije.

– Jedan od glavnih ciljeva jeste i pomaganje klubovima da unaprede svoje odnose sa lokalnom zajednicom, kao i rešavanje tekućih problema, što je upravo i bio slučaj u Zrenjaninu. PSS na žalost nema veće nadležnosti na nivou lokalnih samouprava, te jedino što može jeste da utiče savetodavno i pomaže klubovima u organizaciji velikih takmičenja – saopštio je PSS.

Celu situaciju su iskoristile i političke stranke. U javnost je sa svojim stavom prva izašla Srpska radikalna stranka, čiji su predstavnici osudili nemili događaj, videvši krivicu u novoj vlasti. Ni Srpska napredna stranka nije ostala dužna, pa je na konferenciji za novinare ove stranke, koja ujedno i predvodi gradsku vlast, saopšteno da je za sve kriv Plivački klub “Proleter”. Oni su otišli i korak dalje, pa su medijima dostavili dopis kojim dokazuju da je klub bio upoznat sa promenama termina za treniranje. A onda se oglasila i opoziciona Demokratska stranka. Demokrate smatraju da je naplaćivanje karte proslavljenom plivačkom reprezentativcu bruka koja je obeležila prvih 100 dana nove, kako su ocenili, nelegalne vlasti u Zrenjaninu. Oni su istakli da bi se drugi gradovi ponosili kada bi imali sportske kolektive poput Plivačkog kluba „Proleter” i da bi se sigurno potrudili da takmičarima omoguće maksimalne uslove u granicama mogućeg, a da je to za novu vlast bila nemoguća misija.

U međuvremenu, Ivan Lenđer je promenio svoju profilnu sliku na Tviteru. Umesto dosadašnje, na kojoj pliva, njegov nalog sada ‘krasi’ slika magarca. On je postavio i pesmu, citirajući reči: “Primoran da igraš kako muzika svira, ni u četiri zida ne daju ti mira…”, a potom je okačio i sliku sa zrenjaninskog bazena na kojoj , pored imena njegovog kluba, piše: “This is our house”.

Podsećamo, ovo nije prva nevolja poznatog olimpijca. On je pre nekoliko godina odlučio da tuži državu zbog neisplaćivanja nagrade za osvojene medalje, tražeći da mu se isplati 37.500 evra, koje mu, kako je ocenio, slede u skladu sa Uredbom Ministarstva za sport. Lenđerova majka je tada tražila pomoć i od tadašnjeg predsednika Srbije i zamenika ministra za sport, ali joj susret s njima nije upriličen. Nedugo nakon toga Lenđeru je stigla i ponuda Plivačke federacije Nemačke, u kojoj mu se pored državljanstva, daljeg obrazovanja i posla za majku, nudi šest gradova i izbor da sam odluči u kojem od njih bi živeo i nastavio da trenira.

Žana Majski (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga