MSUV dočekuje 50. rođendan bez svoje zgrade

Muzej bio doveden u situaciju stalnih “seljakanja”, istovremenog rada u više prostora i “nametnutog suživota sa drugima”

01. feb 2016

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, ove godine obeležava 50 godina od svog osnivanja i tim povodom će tokom cele godine organizovati niz programa i aktivnosti posvećenih ovom značajnom jubileju, saopšteno je danas iz te ustanove.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine osnovan je 1. februara 1966. godine, ali od tada pa do danas ova kulturna ustanova nema sopstvenu zgradu, već je funkcionisao i funkcioniše unutar drugih muzejskih institucija.

“Iz današnje perspektive možemo pretpostaviti da su razlozi ležali u suštini savremene umetničke prakse, njenom analitičkom i kritičkom promišljanju zbog kojeg ona nikada nije bila pouzdan saveznik vladajućih struktura, ili njenoj stalnoj težnji ka isticanju internacionalnih vrednosti, zbog kojih nije odgovarala različitim lokalizmima”, ocenjuje se u saopštenju.

Podseća se da su do sada postojala dva nerealizovana projekta izgradnje nove zgrade, zbog čega je muzej bio doveden u situaciju stalnih “seljakanja”, istovremenog rada u više prostora i “nametnutog suživota sa drugima”.

“S obzirom na veliko smanjenje budžeta, te kritičnu poziciju kulture i savremene umetničke produkcije u društvu, MSUV svoju pedesetu godišnjicu neće obeležavati slavljem”, piše u saopštenju.

Prva manifestacija u nizu povodom pola veka postojanja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine biće izložba “Akvizicije MSUV: Otkupi i pokloni 2012-2015.” i biće otvorena 26. februara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga