Mrkić: Zdravstvo neće doživeti kolaps, ali odgovornost je i na građanima

"Mnogo razvijenije zemlje od nas doživele kadrovski kolaps, mislim da Srbija to neće doživeti"

24. mar 2020

Sada se vidi koliko je važno ulagati u javni zdravsteni sistem, koji u Srbiji jeste očuvan, ocenio je Živorad Mrkić, predsednik novog sindikata Kliničkog centra Srbije. Sistem jeste opterećen, ali zdravstveni radnici će izdržati, ako i građani budu poštovali mere izolacije, dodao je.

„Videćete jasnu liniju po koji se razlikuju zemlje koje su sačuvale javni zdravstveni sistem i onih koje nisu. Mi imamo dovoljno pulmologa, medicinskih sestara i tehničara, koji su kičma sistema, spremačica, koje više puta dnevno vrše čišćenje svih tih prostora u kojima su oboleli od Kovida 19. Sada se pokazuje kolika je vrednost bila očuvati sve te kadrove“, kazao je on.

Ipak, dodao je on, broj tih profesionalaca je ograničen, pogotovo kada se radi o stručnom kadru koji neposredno radi sa bolesnicima.

„Ono što je najvažnije je sačuvati ljudske resurse u zdravstvu. To se pokazalo i na primeru Italije. Mnogo razvijenije zemlje od nas doživele kadrovski kolaps, mislim da Srbija to neće doživeti, jer Srbija baš zbog očuvanja zdravstvenog sistema ima više respiratora po glavi stanovnika nego neke razvijene zemlje“, rekao je Mrkić za N1.

Dobro je što je Srbija sačuvala celokupan sistem zdravstvene zaštite, sistem zavoda za javno zdravlje, domove zdravlja, rekao je.

„Sistem funckioniše uz ogromno naprezanje ljudskih resursa, koji je sad već izražen do heroizma, imamo sitem, imamo ljudske resurse… Sistem jeste opterećen, ali mislim da ćemo kao zdravstveni radnici da izdržimo, ako i građani budu poštovali mere izolacije i ne budu imali kontakte. Odgovornost je na građanima, oni drže epidemiju pod kontrolom. Mi ćemo držati lečenje pod kontrolom, ali ako građani budu držali širenje pod kontrolom, uspećemo da savladamo ovu krizu“, istakao je.

Krajem prošle godine, novi sindikat Kliničkog centra organizovao je štrajk upozorenja kako bi ukazao na loše uslove rada u toj ustanovi. Tadašnje stanje opisano je kao „kadrovska katastrofa“, sindikalci su zahtevali isplatu stimulacija svim zaposlenima u KCS, povećanje zarada svim grupacijama, plaćanje prekovremenog rada, noćnog rada i rada nedeljom.

Mrkić je rekao da je zaposleni koji rade na Infektivnoj klinici Kliničkog centra na prijemu i lečenju pacijenata od koronavirusa imaju adekvatna zaštitna sredstva, imaju neophodne materijale i zaštitnu opremu kakve su i predviđenene po protokolima SZO: maske, zaštitne naočare, skafandere sa kapuljačama.

„Svu zaštitinu opremu imaju, ima je dovoljno za zaposlene“, kazao je.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga