Mreža Žene protiv nasilja: Preispitati rad novosadskog Višeg javnog tužilaštva

Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je odluku da se okrivljenom Musiću smanji kazna za ubistvo Vladislave Čerevenko

23. dec 2014

Mreža Žene protiv nasilja tražila je danas da Republičko javno tužilaštvo preispita rad Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu u predmetu u kome je Darijan Musić prvo optužen, a potom i osuđen za ubistvo Vladislave Čerevenko, i o tome obavesti javnost.

U saopštenju Mreže se ocenjuje da postoji ozbiljan problem u tome što praksa sudova u Srbiji pokazuje da ne postoji nulta tolerancija na nasilje, već da se utvrđivanjem olakšavajućih okolnosti koje ne bi trebalo da imaju veze sa učinjenim krivičnim delom, opravdavaju učinioci nasilja i blaže kažnjavaju.

Kako se navodi, Mreža Žene protiv nasilja je pratila ovaj slučaj i prethodno ukazivala na propuste u postupanju Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu  kada je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

„Ostajemo pri uverenju da je pogrešno postupanje Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu  dovelo do toga da se kazna zatvora Darijanu Musiću za ubistvo Vladislave Čerevenko smanji sa 40 na 35 godina zatvora. Mišljenja smo da teški oblici nasilja koje je okrivljeni Musić prethodno vršio nad sada pokojnom Vladislavom  nije povezivano da se dokaže namera da se izvrši ubistvo, odnosno da su zbog odluke Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu da se ovaj krivični predmet ne spoji sa krivičnim predmetom u kome je Musić naneo teške telesne povrede Vladislavi Čerevenko izgubljeni brojni dokazi vezani za dokazivanje namere Musića da je ubije“, piše u saopštenju Mreže.

U njemu se ocenjuje i da veštaci koji su zaključili da je Musić bio smanjeno uračunljiv ne bi imali manevarskog prostora za davanje takvog mišljenja da su veštačenjem bila obuhvaćena i prethodna dela nasilja koje je Musić vršio prema ubijenoj devojci.

Mreža je navela i da blaže kažnjavanje Musića za ubistvo pokazuje da tužioci u Srbiji nisu dorasli svom zadatku u kome na drugoj strani imaju skupo plaćene advokate odbrane, te da je žalosno što sudije Apelacionog suda ne poklanjaju veru stavu prvostepenog suda u pogledu ocene ličnosti okrivljenog, već po ustaljenoj praksi koja, kako se dodaje, postoji u slučajevima nasilja iznalaze olakšavajuće okolnosti – da je Musić mlad čovek, da je on bio žrtva porodičnog nasilja, da je bio smanjeno uračunljiv iako je sam sebe, ističe se, upotrebom alkohola i narkotika, doveo u stanje navodne smanjene uračunljivosti.

„Sve ove okolnosti je sigurno prvostepeni sud imao u vidu, ali je ostao pri stanovištu da za ovako stravičan zločin mora da bude kažnjen najtežnom sankcijom. Prvostepeno veće Višeg suda u Novom Sadu pokazuje nultu toleranciju na nasilje koju očigledno ne deli drugostepeno veće Apelacionog suda u Novom Sadu“, poručuje se u saopštenju Mreže.

Ovakav način procesuiranja i odgovora nadležnih institucija na nasilje prema ženama, ocenjuje se, nije delotvoran i neće doprineti tome da se drugi odvrate od vršenja nasilja prema ženama.

„To je vidljivo u činjenici da se nastavlja trend ubistava žena od strane partnera i članova porodice u kojima su institucije bile obaveštene o prethodno činjenom nasilju u kojem učinioci nisu bili kažnjeni ili su bili kažnjeni blagim, odnosno uslovnim kaznama. Podsećamo da svi nadležni državni organi, zvaničnici, službenici, ustanove i drugi akteri imaju obavezu da sa dužnom pažnjom spreče, istraže, kazne i obezbede naknadu za dela nasilja obuhvaćena Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Zahtevamo da to bez odlaganja i čine“, poručuje se u saopštenju Mreže Žene protiv nasilja, koju čini 27 ženskih organizacija koje pružaju usluge ženama koje su preživele muško nasilje u Srbiji.

Apelacioni sud u Novom Sadu, odlučujući po žalbi branilaca Darijana Musića, doneo odluku da se okrivljenom Musiću smanji kazna za ubistvo Vladislave Čerevenko sa 40 na 35 godina zatvora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga