Mreža Žena protiv nasilja i NUNS: Zaustavimo nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima

"Zakon o elektronskim medijima zabranjuje programe koji podržavaju nasilje"

13. juna 2019

Mreža Žene protiv nasilja i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) su danas najoštrije osudili izostanak adekvatne reakcije Ministarstva kulture i informisanja i Regulatornog tela za elektronske medije na nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima koji se godinama emituju na TV Pink i TV Happy.

Radi zaustavljanja nasilja nad ženama i decom u medijima, Mreža Žena protiv nasilja i NUNS traže najoštrije mere REM protiv rijaliti programa „Parovi“ i „Zadruga“.

Kako navode, pritužbe zbog nasilja u medijima koje je podnosio civilni sektor, završavale su se opomenama i upozorenjima koje je REM upućivao dvema TV-kućama.

„Pošto nasilje nije zaustavljeno, činjenica je da te mere nemaju efekat“, ističe se u saopštenju.

Navode da su samo u proteklih mesec dana tri učesnice rijaliti programa „Parovi“ i „Zadruga“ doživele su: šutiranje, šamaranje, udaranje, pljuvanje, posle čega su neke od njih završile u bolnici.

Podsećaju da je dva dana posle emitovanja emisije „DNK“, 2015. godine, učesnik tog rijalitija ubio učesnicu, svoju suprugu, a da je u istom programu maloletnoj deci pred kamerama uziman DNK uzorak radi utvrđivanja očinstva.

Iz NUNS podsećaju da Zakon o elektronskim medijima zabranjuje programe koji podržavaju nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje (član 47), kao i ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja (član 50).

U Pravilniku o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015) naglašeno je da se rijaliti programski sadržaj smatra nepodesnim za osobe mlađe od 18 godina ako se u njemu prikazuje nasilje i nepristojno izražavanje preduzeto kao akt agresije, odnosno u cilju vređanja.

Zabrana emitovanja programa koji podstiču ili prikazuju nasilje i zaštita maloletne dece od takvih sadržaja definisana je i Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015).

Mreža Žene protiv nasilja se pridružuje predlogu Nezavisnog udruženja novinara Srbije i drugih novinarskih i medijskih udruženja da nova Strategija razvoja sistema javnog informisanja bude osnov za izmenu zakona tako da se u slučajevima kršenja odredbi iz oblasti elektronskih medija, pored postojećih sankcija, propiše i mogućnost izricanja novčanih.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga