Mreža za restituciju traži uvođenje supstitucije za oduzeto zemljište

"Naturalnoj restituciji isključivo su se protivili učesnici u ozbiljnim kriminalnim, monopolističkim procesima"

15. nov 2018

Mreža za restituciju u Srbiji saopštila je da će danas uputiti obrazloženu inicijativu Vladi Srbije da se okonča postupak izmena Zakona o restituciji, uvođenjem supstitucije, za sve vrste zemljišta.

Dosadašnja primena propisa o vraćanju oduzete imovine, potvrdila je, kako se navodi, da je naturalna restitucija nesumnjivo najefikasniji i jedini isplativ vid restitucije, odnosno privatizacije državne imovine.

„Potraživana imovina, daleko je manja od nekada oduzete imovine, pa građani, zajedno sa crkvama i verskim zajednicama, potražuju samo jedan mali deo današnje državne imovine“, navela je Mreža za restituciju.

Dodaje se da država poseduje 1.000 puta više šumskog zemljišta od površine koja se ukupno potražuje kao i šest puta više poljoprivrednog i 30 puta više građevinskog zemljišta.

Budžetski fond za restituciju, formiran 2002. godine, u poslednjih 10 godine ne beleži, kako je istakla Mreža za restituciju, „skoro nikakav rast, a bilo kakvo uvećavanje javnog duga Srbije zbog restitucije je apsolutno neprihvatljivo za interese građana, same države i potražioce imovine“.

„Bez obzira što je republička Direkcija za imovinu popisala samo oko 35.000 hektara Ministarstvo poljoprivrede je pre dva dana omogućilo javni uvid preko interneta, u skoro 20 puta više postojećeg državnog poljoprivrednog zemljišta“, navela je Mreža.

Dodaje se da svaki građanin preko interneta može videti najmanje 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i da li se zemljište obrađuje, ima li na njemu nelegalne gradnje, ili koje su kulture zasejane.

Realno je, kako se navodi, uskoro očekivati i javni uvid u preko 1.350.000 hektara državnog šumskog zemljišta.

„Vladi Srbije su dostavljeni i dokazi da su se dosadašnjoj naturalnoj restituciji, u proteklih skoro 30 godina, isključivo protivili učesnici u ozbiljnim kriminalnim, monopolističkim procesima„, saopštila je Mreža.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga