Mreža za restituciju traži otvaranje baze državne svojine

"Dok popis ne bude bio javno dostupan, uzurpatori državne imovine imaće širom otvorena vrata da svoje stare i nove uzurpacije unovče"

05. okt 2018

Mreža za restituciju u Srbiji najavila je da će danas uputiti urgenciju Republičkoj direkciji za imovinu da bez odlaganja dostavi bazu podataka sa popisanom državnom svojinom.

Podsećajući da je 5. oktobra 2000. uvedena zakonska obaveza popisa državne svojine, Mreža za restituciju je navela da ni danas, „nakon nekoliko puta produžavanih rokova“, najveći broj korisnika državne imovine nije ni započeo taj postupak.

Mreža je upozorila da u bazi Republičke direkcije za imovinu danas ima „samo 206.273 jedinica popisanih nepokretnosti“.

Navodi se da Republički geodetski zavod, koji je takođe zadužen za vođenje evidencije o imovini, poseduje bazu podataka u kojoj se nalazi oko 25 miliona jedinica nepokretnosti, od kojih je značajan deo u javnoj, odnosno državnoj svojini.

Mreža za restituciju je navela i da su samo Paraćin i Jagodina priznali da ni u 2018. godini nisu ni započeli postupak popisa državne svojine.

„Prema podacima Direkcije, ispada da u Srbiji postoji samo 35.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, dok šumskog, umesto skoro 1,4 miliona hektara u državnom vlasništvu, ima samo 38.000 hektara“, navodi se u saopštenju.

Mreža je najavila da će i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić uputiti hitan zahtev za „uvođenje reda“ pri popisu državne svojine i izmene nekoliko zakona.

„Dok popis državne svojine ne bude bio javno dostupan svakom građaninu Srbije, nije teško zaključiti da će uzurpatori državne imovine imati širom otvorena vrata da svoje stare i nove uzurpacije unovče, sve na štetu građana i same Srbije“, piše u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga