- Autonomija - https://www.autonomija.info -

MP: U SVM se ne trpi samostalno razmišljanje

Mađarski pokret (MP) ocenio je večeras da je isključivanje devet subotičkih odbornika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) iz te stranke potvrdilo da SVM u svojim redovima ne trpi samostalni način razmišljanja i istupanja, makar to i bilo unutar istovetnog sistema vrednosti.

Odbornici su iz SVM izbačeni jer su u Skupštini Subotice podržali platformu MP, a njihove žalbe stranački organi nisu uvažili.

U saopštenju MP se dodaje i da se u SVM ne toleriše da njegovi članovi odbace da pojedinac iz kruga iste te odborničke grupe, preskakanjem ostalih, i bez toga da ih pita za mišljenje, podnese inicijativu Skupštini grada.

„Mađarski pokret smatra prirodnim da su ovi odbornici bili nezadovoljni time da je zamenica šefa odborničke grupe u njihovo ime, ali bez njihovog znanja, preduzimala mere koje su se u tom trenutku činile da su od velikog značaja. Prirodno je i to da su ovi odbornici svoje nezadovoljstvo izrazili kroz obrazovanje platforme“, navodi se u saopštenju MP.

U njemu se ističe i da je sam zastupnik optužbe priznao da osnivanje platforme nije zabranjeno ni Statutom SVM na sednici Saveta.

„Isključenje nabrojanih članova odborničke grupe iz stranke više ne predstavlja pitanje primene statutarnih pravila, već je izraz političkog revanša prema onima koji su sposobni za samostalni način razmišljanja unutar organizacije i koji očekuju da niko ne sprovodi nikakve mere preko njihovih glava“, ocenili su u Mađarskom pokretu.

Taj pokret je ocenio da je žalosno da je deo rukovodećih ličnosti stranke na sednici Saveta nagovestio oprost grehova članovima protiv kojih je sproveden disciplinski postupak ukoliko oni istupe iz platforme koju su sami obrazovali, kao i iz Mađarskog pokreta.

„Ovakav pristup, prema shvatanju Mađarskog pokreta, nije u službi ranije deklarisanih stavova tolerancije prema stavovima koji su različiti od sopstvenih, kao što nije ni u službi stavova koji su upereni ka izgradnji poverenja javnosti. Jedinstvo unutar zajednice, o čemu lider stranke često govori, se usled isključivanja i isključivosti, čini sve daljim i daljim“, piše u saopštenju.

U njemu se dodaje da MP, uprkos svemu, i ubuduće teži ka stvaranju konsenzusa unutar zajednice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!