MP i DZVM: SVM stoji iza obaranja naše republičke liste

“Ukoliko bi Srbija funkcionisala kao pravna država, ne bi moglo da se desi da jedan sudski pečat dospe u ruke neovlašćenih lica"

13. apr 2016

Civilna organizacija Mađarski pokret (MP) i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) optužili su danas Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da stoji iza obaranja izborne liste MP-a i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara za republičke izbore.

“Ištvan Pastor je na dan raspisivanja izbora odlučio da će po svaku cenu, ne birajući sredstva, postići da se na izborima 24. aprila ne pojavi ni jedna druga mađarska lista”, naveli su MP i DZVM u saopštenju za javnost, nakon što je Republička izborna komisija (RIK) odbila da proglasi njihovu listu za republičke izbore, zbog sumnje u falsifikate.

Oni su naveli da je “izuzetno čudna okolnost” da je član RIK-a iz SVM-a tačno znao iz kog grada potiču obrasci koji su navodno falsifikovani.

„Nadamo se da će jednom izaći na videlo detalji poličke igre koja se u odnosu na našu listu iza kulisa odvijala. Prevaru su učinili oni koji su prikupljali potpise na teritoriji Beograda, čiju pomoć smo bili prinuđeni da prihvatimo, iz razloga što smo za vreme trajanja postupka koji je vođen protiv naše liste u Bečeju bili primorani da na nedelju dana obustavimo prikupljanje potpisa na teritoriji cele Vojvodine. Falsifikovanje su učinili ljudi koji su nam se javili da daju svoje potpise i da u naše ime u biračkim odborima kontrolišu izborni proces“, piše u saopštenju.

Oni su dodali da ni pored najveće obazrivosti nisu mogli da znaju, da su neki neovlašćeno prisvojenim pečatom overavali potpise birača i da su danas u beogradskoj policiji inicirali pokretanje krivičnog postupka protiv nepoznatog počinioca.

“Ukoliko bi Srbija funkcionisala kao pravna država, ne bi moglo da se desi da jedan sudski pečat dospe u ruke neovlašćenih lica i da nedeljama to niko ne primeti. Takođe, u jednoj pravnoj državi ne bi moglo da se desi, da nakon što se potpisi od strane RIK-a prekontrolišu i utvrde kao važeći, naknadno, nekoliko dana kasnije, ispostavi da su oni ipak nevažeći“, navodi se u saopštenju koje su potpisali Laslo Varga iz MP-a i Aron Čonka, predsednik DZVM-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga