MP i DZVM: Pastor upravnim i sudskim postupcima sprečava pojavljivanje alternative

Opštinska izborna u Bečeju nakon žalbe SVM poništila svoju prvobitnu odluku o proglašenju liste

26. mar 2016

Mađarski pokret (MP) i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM/VMDK) saopštili su da je Opštinska izborna komisija u Bečeju nakon žalbe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) poništila svoju prvobitnu odluku o proglašenju liste „Mađarski pokret – za promene! – Dr Tamaš Korhec – DZVM“.

Saopštenje, koje prenosi „Vajdašag ma“, su potpisali dr Tamaš Korhec, koji predvodi listu i Aron Čonka, predsednik DZVM. MP i DZVM tvrde da je ovo posledica toga što je „beogradska, centralna izborna komisija naredila bečejskoj izbornoj komisiji da tako postupi“.

U saopštenju se između ostalog navodi da je „SVM, po svemu sudeći, pribegao sredstvima koje je koristila Socijalistička partija Srbije predvođena Slobodanom Miloševićem“. Naglašava se da nijedan vojvođanski politički lider od uvođenja višepartijskog sistema nije koristio ovako nepoštena sredstva. „Ištvan Pastor se boji i nesiguran je. Zato hoće da poništi sve liste u čijem nazivu stoji Mađarski pokret“ – tvrde MP i DZVM.

U saopštenju se naglašava da Pastor nema podršku većine Mađara i da više ne veruje da bi na demokratskim izborima mogao da sačuva apsolutnu vlast. Cilj mu je da po svaku cenu spreči da ljudi imaju izbor između SVM-a i mađarske političke alternative.

MP saopštava da se obratio Upravnom sudu i da je inicirao sastanak sa šefom posmatračke misije OEBS-a.

U saopštenju se navodi i da je bečejska izborna komisija listu „Mađarski pokret – za promene! – Dr Tamaš Korhec – DZVM“ proglasila 22. marta i to sa 13 glasova za i tri (sve SVM-ovci) protiv. Zatim je SVM uložio prigovor na to što u nazivu liste postoji pojam „Mađarski pokret“. Juče popodne je opštinska izborna komisija sa 11 glasova za (od 16) promenila svoj pređašnji stav – navode MP i DZVM, podsećajući na to da i u nazivima lista DS i SDS-LDP-LSV na republičkim izborima postoje uzastopne reči koje se podudaraju sa nazivima civilnih organizacija koje su registrovane u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga