- Autonomija - https://www.autonomija.info -

MP i DZVM: Mi smo alternativa SVM-u

Lideri Mađarskog pokreta (MP) i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Tamaš Korhec i Aron Čonka izjavili su danas da na izborima učestvuju da bi postojala jaka mađarska alternativa i da bi desetine hiljada Mađara sa biračkim pravom koji ne podržavaju Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i koji nisu zadovoljni učinkom predsednika te stranke Ištvana Pastora imali za koga da glasaju, preneo je portal Vajdašag ma.

Jedan od osnivača MP Tamaš Korhec rekao je novinarima da će osim na tom nivou postojati i lokalne liste. Subotičku je nazvao građanskom listom, dok su one u Adi, Senti, Kanjiži, Bečeju i Bačkoj Topoli liste MP i DZVM.

Korhec je SVM uporedio sa plaćeničkom vojskom u kojoj su ljudi koji egzistencijalno zavise od te partije i koja koristi sva dozvoljena i nedozvoljena sredstva, dok su s druge strane pobunjenici željni slobode s neuporedivo manje sredstava od oponenta.

Predsednik DZVM Aron Čonka je izjavio da pošto MP i DZVM ne mogu da ulčestvuju na republičkim izborima, oni koji ih podržavaju očekuju sugestiju za koga da glasaju na nivou Srbije.

On je rekao da MP i DZVM ne pozivaju na bojkot i ne pozivaju na davanje podrške strankama sadašnje vlade, pa ni mađarske stranke koja tu vladu podržava.

„Ova vlada je svojim odlukama smanjila obim demokratskih prava“, ocenio je Čonka.

On je dodao da DZVM i MP ne podržavaju ni glasanje za šovinističke stranke ekstremne desnice, ali ni za one stranke koje verovatno neće preći cenzus.

„Našim simpatizerima poručujemo da na republičkom nivou glasaju za ‘čuvare vatre demokratskih vrednosti'“, naglasio je predsednik DZVM.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!