- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Može doći do pražnjenja zaliha vode u akumulacijama

Suše i nedostatak vode i padavina mogu uticati na kvalitet vode i dovesti do pražnjenja zaliha u akumulacijama, izjavio je danas pomoćnik generalnog direktora Voda Vojvodine za tehnički sektor Aleksandar Nikolić.

„Suše i nedostatak padavina imaće uticaj na kvalitet vode u određenim sektorima gde nema dovoljno dotoka. To može dovesti i do pražnjenja zaliha u akumulacijama i stvoriti problem u vodosnabdevanju“, kazao je Nikolić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, izveštaji Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuju da su vodostaji na rekama u Vojvodini u stagnaciji i opadanju, a na pojedinim mestima od Sremske Mitrovice do Beograda i na Dunavu su izuzetno niski i ispod plovidbenog nivoa.

„Suša je evidentna i izuzetno velika, a podaci sa kišomernih stanica govore da u avgustu nije bilo padavina, a u junu i julu, u zavisnosti od područja, od 20 do 30 odsto proseka za to doba godine“, rekao je Nikolić.

Ocenio je da je to izuzetno nepovoljno, s obzirom na to da bi jun trebalo da bude najkišovitiji na tom području i dodao da od padavina u tom mesecu zavisi poljoprivreda, zbog čega su i štete u poljoprivrednoj proizvodnji ove godine toliko evidentne.

„Ovakve suše nam se dešavaju ciklično, na otprilike svake četiri godine. Između tih godina dešavale su nam se i poplavne godine, što govori da je za poslednjih 15 godina došlo do povećanja ekstrema, jer imamo ili suše ili prekomerne količine vode, što stvara velike probleme“, kazao je on.

Nikolić je precizirao da je vodosnabdevanje u regionalnim hidrosistemima, kojima gazduju „Vode Vojvodine“, uredno i da je zahvatanje vode iz hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav redovno.

„Granični uslovi još nisu dostignuti i u pojedinim delovima sistema DTD su maksimalni vodostaji“, rekao je Nikolić i dodao da je i regionalni hidrosistem Tisa Palić pun vodom, s obzirom na to da se vrši osvežavanje Palićkog jezera.

Prema njegovim rečima, poslednjih dana se zbog suše dešava da ljudi zahtevaju vodu za navodnjavanje u delovima gde to nije moguće, a gde je tehnički moguće, kao u hidrosistemu DTD iz kojeg se može navodnjavati 200.000 hektara, nema preteranog interesa za navodnjavanje.

„Prognoze RHMZ govore da će ovakva situacija potrajati i u prvoj polovini septembra i da će vodostaji reka biti ili u stagnaciji ili u blažem opadanju. Kada budu opale temperature ubeđen sam da će, bar kada je reč o zahvatanju vode, situacija biti bolja jer će potrošnja vode biti manja“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!