Mostar: Nacistička obeležja na reklamnim panoima

Najnoviji nacistički ispad dogodio se u trenutku kada Mostar obeležava 10. godišnjicu upisivanja Starog mosta i starog jezgra grada na listu svetske kulturne baštine Uneska

05. jula 2015

Na nekoliko reklamnih panoa u jednoj mostarskoj ulici su ispisana nacistička i ustaška obeležja, prenose mediji iz BiH.

Na jednom od reklamnih panoa u Ulici kralja Tvrtka crnom bojom noćas je nacrtan kukasti krst ispod koga piše „14/88“, javio je portal Klix.ba.

Broj 88 je simbol za nacistički pozdrav “Hajl Hitler” zato što je H osmo alfabeta, dok broj 14 označava slogan Dejvida Lejna “moramo obezbediti egzistenciju našeg naroda i budućnost za belu decu” koji na pisan na engleskom jeziku ima 14 reči.

Nepoznati počinilac ili više njih, na istom panou sa druge strane, crnom bojom je nacrtao slovo „U“ iznad koga je napisano „NDH“.

Oko 100 metara dalje, na samom kružnom toku u centru grada, takođe na jednom od reklamnih panoa, nacrtan je još jedan kukasti krst ispod koga piše „UM 94“ i „Ustaše Mostar“.

Najnoviji nacistički ispad dogodio se u trenutku kada Mostar obeležava 10. godišnjicu upisivanja Starog mosta i starog jezgra grada na listu svetske kulturne baštine Uneska.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga