Monstrum sa Grbavice osuđen na 45 godina zatvora

Čitanje optužnice Vlahoviću trajalo je više od 90 minuta, kada su opisivana brutalna ubistva, silovanja, odvođenja u zarobljeništvo i druga nedela koja je počinio nad civilima nesrpske nacionalnosti

29. mar 2013

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas Veselina Vlahovića-Batka na 45 godina zatvora, što je najviša kaznu koju je taj sud izrekao za ratne zločine.

Čitanje optužnice Vlahoviću, ili kako su ga svedoci zvali „monstrum s Grbavice“, trajalo je više od 90 minuta, kada su opisivana brutalna ubistva, silovanja, odvođenja u zarobljeništvo i druga nedela koja je počinio nad civilima nesrpske nacionalnosti u naselju Grbavica u Sarajevu.

On je osuđen po 60 tačaka optužnice, a oslobođen po šest tačaka.

Vlahović je osuđen za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, počinjene 1992. godine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Vlahović kao pripadnik paravojnih snaga Republike Srpske, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i verskoj osnovi.

Osuđen je za ubistva najmanje 30 osoba, silovanje žena, premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine.

U optužnici se pored ostalog navodi da je Vlahović bez imalo milosti tukao građane, silovao žene i ubijao iz zadovoljstva.

Izneseni su brojni detalji monstruoznih ubistava, a pored ostalih i svedočenje o ubistvu braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije, takođe, ubijena. Njihove supruge su potom silovane.

Vlahović je uhapšen i izručen pravosudnim organima BiH u martu 2010. godine, nakon što je uhapšen u Španiji. Suđenje Vlahoviću počelo je 29. aprila 2011. godine.

Žrtve zadovoljne presudom Vlahoviću

Žrtve Veselina Vlahovića-Batka izrazile su danas zadovoljstvo zbog izrečene presude od 45 godina zatvora za ratne zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, 1992. godine.

Među najužasnijim svedočenjima je slučaj silovanja jedne žene u sedmom mesecu trudnoće. Ženu je, kako je sud opisao u presudi, Vlahović silovao u kuhinji pred njenom maloletnom ćerkom, držeći devojčici nož pod grlom.

Edina Kamenica, novinarka Oslobođenja i svedokinja u procesu protiv Vlahovića, ocenila je da je današnja presuda Vlahoviću, ili kako su ga žrtve nazvale „monstrum sa Grbavice“, trijumf pravde.

Predsednica udruženja „Žena žrtva rata“, Bakira Hasečić rekla je da je zadovoljna presudom.

„Za žrtve ovo predstavlja najveću satisfakciju do sada izrečenu na sudu kojem verujemo i koji podržavamo bez obzira na to što nekad nismo zadovoljni presudama“, kazala je Hasečić.

Ona je izrazila nadu da će današnja presuda od 45 godina zatvora za Batka ujedno biti doživotna robija zato što on ima 45 godina.

Čitanje optužnice Vlahoviću danas je trajalo više od 90 minuta, kada su opisivana brutalna ubistva, silovanja, odvođenja u zarobljeništvo i druga nedela koja je počinio nad civilima nesrpske nacionalnosti u naselju Grbavica u Sarajevu.

Merima Spahić (Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga