Monografija u čast osnivača slovakistike u Vojvodini

Stogodišnjica rođenja profesora Mihala Filipa (1915-1989), utemeljivača slovakistike u Vojvodini, svečano je obeležena u Staroj Pazovi, uz promociju monografije “Snovi i zvezde”

29. jan 2015

Stogodišnjica rođenja profesora Mihala Filipa (1915-1989), utemeljivača slovakistike u Vojvodini, svečano je obeležena u Staroj Pazovi, uz promociju monografije “Snovi i zvezde” (Sny a hvezdy) na slovačkom jeziku koju je napisao njegov bivši student Martin Prebuđila, pisac i novinar.

Monografija profesora sadrži delove iz njegove zaostavštine i dvadesetak priloga, osvrta, intervjua i drugih tekstova iz pera kulturnih radnika, pisaca i novinara, kao i bivših studenata tog profesora, a predstavljena je u prisustvu predstavnika kulturnog i javnog života, među kojima su bili i ambasador Slovačke u Srbiji Jan Varšo i predsednik Matice srpske Dragan Stanić iz Novog Sada.

Monografija je objavljena zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Slovačke i Stare Pazove.

Mihal Filip je, po završetku slovačke gimnazije u Bačkom Petrovcu, bio među prvim Slovacima iz Vojvodine koji su završili slavističke studije na Univerzitetu u Beogradu.

U Gimnaziji u Bačkom Petrovcu predavao je slovački i srpski jezik, a univerzitetsku karijeru započeo je 1952. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao lektor za slovački jezik. Zatim je prešao u Novi Sad, gde je na Filozofskom fakultetu osnovao katedru za slovački jezik. Penzionisan je 1983. godine.

Aktivno se bavio i pozorišnom režijom u đačkoj dramskoj družini doprinoseći tako razvoju pozorišnog života Slovaka u Vojvodini i obogaćujući ga repertoarom srpskih, hrvatskih i slovenačkih dramskih pisaca.

Manifestacija posvećena stogodišnjici rođenja Filipa održana je u prvi put otvorenoj svečanoj dvorani parohijskg doma Slovačke evangelističke crkve, a nastupili su i crkveni hor, recitatori i pesnici. Dvoranom je dominirao veliki portret profesora Mihala Filipa iz 1971. godine, rad Zuske Medveđove, prve akademske slikarke Slovakinje iz Vojvodine, koji je pozajmljen iz Galerije u Bačkom Petrovcu nazvane njenim imenom.

(Branko Rakočević, SEEcult / Foto: starapazova.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga