- Autonomija - https://www.autonomija.info -

MoMA u poseti Muzeju savremene umetnosti

Deset kustosa iz Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MoMA) posetilo je danas Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, s ciljem da se upoznaju sa domaćim neoavangardnim umetničkim praksama iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Kustosi su istakli važnost upoznavanja sa umetnošću tog perioda u Jugoslaviji, kao i sa tadašnjom novosadskom konceptualnom scenom.

Na današnji sastanak su pozvani i novosadski umetnici koji su bili aktivni u navedenom periodu: Slavko Bogdanović, Balint Sombati, Slobodan Tišma, Čeda Drča, Ratomir Kulić, Milan Živanović, Predrag Vranešević, Božidar Mandić, Predrag Šiđanin, Andrej Tišma.

Poseta kustosa MoMA muzeja deo je šireg projekta “Perspektive savremene i moderne umetnosti u eri globalne kulture”, u okviru kojeg se, između ostalog, upoznaju sa umetničkim praksama u centralnoj i istočnoj Evropi, vezanim za navedeni period.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine je 2007. godine realizovao izložbu “Konceptualna umetnost”, u okviru koje su prikazani primeri te vrste umetnosti iz privatnih kolekcija, kao i najvažnije prakse analitičke, političke i konceptualne umetnosti.

U decembru prošle godine u ovom muzeju je bila postavljena izložba “Primeri nevidljive umetnosti” i predstavljen projekat „Digitizing Ideas”, u okviru čega je  publici ponuđen izbor umetničkih dela iz Zbirke konceptualne umetnosti.

Projekat “Digitizing Ideas” je deo regionalnog projekta koji se bavi digitalizacijom arhiva i zbirki praksi konceptualne umetnosti centralne i jugoistočne Evrope, sa idejom da se do kraja 2012. javnosti predstavi jedinstven internetski portal sa digitalnom bazom podataka i naprednim alatima za pretraživanje sadržaja.

Partneri Muzeja savremene umetnosti u ovom projektu su Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba, Moderna Galerija iz Ljubljane i Muzej Moderne umetnosti iz Varšave.

Sutra će Muzej savremene umetnosti Vojvodine posetiti i delegacija Centra za savremenu umetnost “Artmil” (ArtMill) iz Sentandreje u Mađarskoj, koja želi da se upozna sa aktuelnom postavkom “Privremena istorija”, koja predstavlja izbor dela iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u periodu od 1950. do 2012. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!