Molba da se pomiluje Zoran Petakov

Petakov je osuđen za uvredu bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja

09. nov 2012

Komitet pravnika za ljudska prava, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine podneli su danas predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću molbu za pomilovanje Zorana Petakova, kome je određeno 100 dana kućnog pritvora zbog uvrede episkopa bačkog Irineja.

U molbi za pomilovanje navodi se da se u slučaju antifašističkog aktiviste radi o krivičnom delu za koje je izmenama Krivičnog zakona ukinuta mogućnost izricanja kazne zatvora, kao i da ono nema veliku društvenu opasnost.

Navedeno je i da je osuđenom to jedini sukob sa zakonom, kao i da se on, kao aktivista Alternativne kulturne organizacije, bavi društveno-korisnim radom.

Petakov je najpre bio osuđen na novčanu kaznu od 100.000 dinara, koja je naknadno zamenjena kaznom zatvora. Po zahtevu advokata Jukoma, odlučeno je da su ispunjeni uslovi za zamenu zatvorske kazne „kućnim pritvorom“.

Zbog nastupanja apsolutne zastarelosti, advokati su podneli sudu zahtev da se obustavi dalje izvršenje kazne, ali je sud u roku od tri dana zahtev odbio.

Jukom je protiv odluke uložio žalbu, koja je u razmatranju. Po rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada Zoranu Petakovu početkom septembra izrečena je mera od 100 dana kućnog pritvora uz mere elektronskog nadzora.

Petakov je osuđen za uvredu bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja (Mirka Bulovića), koji ga je tužio 2005. godine, jer je Petakov u nastupu u jednoj televizijskoj emisiji rekao da SPC podržava određene ekstremištičke grupacije u Srbiji.

Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao „četiri jahača apokalipse“. Irinej je u građanskoj parnici takođe tužio Petakova i tražio odštetu od milion dinara, ali sud je to odbio.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga