Mokrin: Pisci u Kući na Ravnom Bregu

Kuća na Ravnom Bregu, rezidencijalni boravak pisaca iz Jugoistočne Evrope na nekadašnjem imanju porodice Novakov u Mokrinu, prvi put se održava od 25. avgusta do 25. septembra

26. avg 2012

Kuća na Ravnom Bregu, rezidencijalni boravak pisaca iz Jugoistočne Evrope na nekadašnjem imanju porodice Novakov u Mokrinu, prvi put se održava od 25. avgusta do 25. septembra, a prvi učesnici tog programa su aktuelna dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold iz Srbije, čitani hrvatski pisac Ante Tomić, čije su pojedine knjige pretočene u poznate filmove, jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca srednje generacije Dušan Čater, poznati pisci iz Bosne i Hercegovine Nenad Veličković i Muharem Bazdulj, jedan od najzanimljivijih glasova nove mađarske književnosti Đerđ Serbhorvat, te Aleksandar Prokopiev, jedan od najprevođenijih savremenih makedonskih pisaca.

Učesnici rezidencijalnog boravka Kuća na Ravnom Bregu imaće narednih mesec dana više susreta sa medijima i s piscima iz Srbije, a polovinom septembra u njihovu čast u Mokrinu će biti predstavljena antologija “Starost” savremenih srpskih pisaca, koju su priredili David Albahari i Srđan V. Tešin.

Učesnici rezidencije, koju organizuju preduzeće Terra Panonica i izdavačka kuća Arhipelag, imaće 13. septembra i zajedničko književno veče u Domu omladine Beograda.

Kuća na Ravnom Bregu namenjena je piscima po pozivu koji pišu ili završavaju novu knjigu. Ključni cilj rezidencijalnog boravka Kuća na Ravnom Bregu jeste prepoznavanje, profilisanje i međunarodno promovisanje književnosti koje nastaju u Jugoistočnoj Evropi, ali i oblikovanje tog rezidencijalnog boravka u domaćim i u međunarodnom okvirima kao prepoznatljive tačke kreativnosti i važnog dela evropske kulturne mreže rezidencijalnih boravaka.

Pored rada na novim rukopisima, pozvani pisci treba da napišu i po jednu priču na zadatu temu.

Na taj način, svake godine će nastajati po jedna knjiga, a vremenom će od toga nastati biblioteka knjiga posvećenih zanimljivim i važnim temama modernog doba.

Tema pisaca koji učestvuju u prvom rezidencijalnom boravku jeste “Kuća na Ravnom Bregu”, a knjigu njihovih priča na tu temu objaviće početkom 2013. godine Arhipelag.

Pišući na zadatu temu, pisci prolaze kroz književnu avanturu oblikovanja zajedničke knjige, pri čemu ovogodišnja tema nije posvećena konkretnoj kući u Mokrinu, u kojoj će boraviti mesec dana, već ideji kuće kao prostora intime i jedinstvenog osećanja mesta i vremena.

Kuća na Ravnom Bregu deo je jedinstvenog kulturno-turističkog kompleksa na nekadašnjem imanju porodice Novakov.

Izgrađena je na osnovu projekta mladih arhitekata okupljenih u neformalnoj grupi Autori, koja je dobila nagradu za najbolje arhitektonsko delo u 2011. godini, a na 33. Salonu arhitekture u Beogradu prezentovala je sajber kuću u Mokrinu koja je deo tog kompleksa.

Autori projekta rezidencijalnog boravka Kuća na Ravnom Bregu su Gojko Božović i Srđan V. Tešin, koji je i koordinator projekta.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga