Moguć napad na Iran ove godine

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da je 2012. "veoma važna" godina za mogući udar na Iran i da takozvana "hirurška intervencija" - precizni udari na iranske mete nisu pitanje nedelja, ali takođe ni godina

22. mar 2012

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da je 2012. „veoma važna“ godina za mogući udar na Iran i da takozvana „hirurška intervencija“ – precizni udari na iranske mete nisu pitanje nedelja, ali takođe ni godina.

On je u intervjuu za nemačku televiziju istakao da se Izrael i SAD slažu o konačnom cilju sprečavanja Irana da razvije nuklearno oružje ali da je „razlika između nas i SAD odnos prema rokovima“. „Amerika ima više sposobnosti nego Izrael. Možete misliti na vreme kada će Izrael biti vrlo ograničen u svojoj sposobnosti da deluje“, kazao je Barak, kako prenosi AP.

U odvojenom intervjuu za izraelski radio, Barak je precizirao da se jevrejska država i njen najveći saveznik ne slažu o realističnom roku za zaustavljanje Irana da razvije nuklearno oružje, ali nije zapretio unilateralnom izraelskom akcijom. On je ponovio zabrinutost koju podstiču iranska nastojanja da učine razvoj nuklearnog programa imun na napad pre nego što se donese odluka o pravljenju atomske bombe. Izrael „ne može da priušti“ da čeka u toj situaciji“, kazao je Barak ali je dodao da je potrebno dopustiti da prođe još nekoliko meseci kako bi sankcije i pregovori mogli da deluju.

Tokom tog perioda postaće jasno „ako Iranci nameravaju ili ne nameravaju da zaustave svoj program nuklearnog oružja“. U tom intervjuu izraelski ministar odbrane je objasnio da američka vojna sposobnost i položaj svetske sile utiču na različit stav u odnosu na iranske nuklearne pretnje. Izrael, međutim, oseća direktnu pretnju nuklearnog Irana, zaključio je Barak. „Iran se plaši akcije“ SAD ili „drugog aktera“, i za to ne završava razvoj programa“, zaključio je Barak u telefonskom intervjuu iz Nemačke, aludirajući možda na Izrael.

Na jučerašnjem sastanku sa nemačkim zvaničnicima on je rekao da će Izrael odlučiti sopstvenu sudbinu u odnosu na Iran. Izrael smatra iransko pitanje na neki „način jedinstveno za nas i mi smo pažljivi prema svim našim prijateljima ali na kraju izraelska vlada će biti ta koja mora da donese odluke o bezbednosti i budućnosti Izraela“, rekao je Barak.

On je u Nemačkoj potpisao sporazum o kupovini šeste vojne podmornice tipa „delfin“, istakavši da će to plovilo pomoći Izraelu da se bavi rastućim bezbednosnim izazovima.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga